top of page

ALTERNATİF BİR SERAMİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMİ

Seramikçiler toprağı şekillendirmek için pek çok yöntem kullanırlar. Temel şekillendirme yöntemleri, çimdik yöntemi, sucuk yöntemi, plaka ile, çömlekçi tornasında ve dökümle şekillendirmedir. Bunların dışında kullanılabilecek diğer bir teknik de “kurinuki”dir.


Kurinuki kelime anlamı olarak “oyarak boşaltma” demektir. Bir parça seramik çamuru alır ve oyma aletleri ile ortasından oymaya başlarsınız. Çamuru sıkıştırmadan, yığmadan, tornada döndürmeden sadece oyarak sakladığı formu, içgüdülerinize güvenerek bulmaya çalışırsınız. Ortaya çıkan formun, seramikçiden çok çamur tarafından yaratıldığı söylenebilir ve çoğunlukla ortaya çıkan sonuç çok etkileyicidir.


Elinizdeki çamur parçası deri sertliğindeyse en iyi sonucu alırsınız. Yumuşak bir parça seramik çamuru ile başlayıp biraz şekillendirdikten sonra deri sertliğine gelmesini beklemek; duvarları inceltme ve bitirme aşamasını bu noktaya bırakmak da mümkündür.


Her şekillendirme yönteminin ihtiyaç duyduğu bir çamur sertliği ya da yumuşaklığı vardır. Kurinuki için, eğer çamur çok yumuşaksa, çalışmanızı ezmeden şekillendirmek imkansız olacaktır. Eğer çamur çok sert ise, oyma sırasında çatlamaya eğilimli olacak ve oyma aletleriniz çok kısa sürede keskinliğini yitirecektir.


Ceramicists use many methods to shape soil. The basic shaping methods are pinch method, sausage method, shaping with plate, potter's lathe and casting. Apart from these, another technique that can be used is "kurinuki".


Kurinuki literally means "carving out". You take a piece of ceramic clay and start carving in the middle with the carving tools. You try to find the form it hides by carving it without compacting, piling or turning the mud on a lathe, relying on your instincts. It can be said that the resulting form was created by clay rather than a ceramicist, and the result is often very impressive.


You'll get the best results if your mud piece is leather-hard. Starting with a soft piece of ceramic clay and shaping it a little, then waiting for it to reach leather hardness; it is also possible to leave the thinning and finishing phase of the walls to this point.


Every shaping method has a mud hardness or softness that it needs. For Kurinuki, if the mud is too soft, it will be impossible to shape your work without crushing it. If the mud is too hard, it will be prone to cracking during carving and your carving tools will soon lose their sharpness.

#Stoneware Production #Taş Eşya Üretim #Steinzeugproduktion #steengoed productie #Production de grès #producción de gres #Производство керамогранита #Παραγωγή κεραμικών

#stoneware manufacturer #taş eşya üreticisi #Hersteller von Steinzeug #steengoed fabrikant #fabricant de grès #fabricante de gres #производитель керамических изделий #κατασκευαστής πέτρινων ειδών #производител на каменинови изделия

42 görüntüleme0 yorum

Comentários


bottom of page