top of page

Ambalaj Kağıdı Nasıl Yapılır?

Noel sabahı oturma odasına koşup, parlak ve renkli kağıda sarılmış paketleri fark etmeye eşlik eden büyülü bir his var. Oda, göz alabildiğine yeşil, kırmızı ve beyazla aydınlandı. İlginç bir kardan adam bir paketi süslerken, diğeri hipnotik bir desende kar taneleri ve Noel ağaçları ile süslenmiştir. Böyle güzel bir sergiyi mahvetmenin neredeyse ayıp olduğunu düşünerek paketlere bakarken hava beklentiyle dolu. Hediyelerimizi tuhaf ambalaj kağıtlarıyla süslemek, onları açmanın eğlencesinin yarısıdır...ama ambalaj kağıdının nasıl yapıldığını hiç merak ettiniz mi?



Ambalaj Kağıdı Yarının Dünyası Bugün

Ambalaj kağıdı üretim süreci, odun hamurundan yapılan özel fabrikalarda yapılan kağıtlarla başlar. Kağıt hamuru yumuşak ağaçlardan yapılır ve ağartılır. Üretim sürecinden önce, hediye paketi şirketleri, benzersiz ve göz alıcı ambalaj kağıdı tasarımlarını sürekli olarak ortaya çıkarmak için grafik tasarımcıları kullanır. Tasarımlar onaylandıktan sonra, ambalaj kağıdı tasarımlarının oluşturulmasında şablon olarak kullanılmak üzere yazıcıya veya kağıt fabrikasına gönderilir.


Kağıt mürekkebi ve satıcılarından kağıt, mürekkep ve özel cilalar satın alındıktan sonra, tasarımın sayısallaştırılmış formuna sahip bir bilgisayar dosyası, tasarımı bir baskı silindirine kazıyan bir makine tarafından okunur. Silindir bir baskı makinesine takıldıktan sonra, baskı makinesi ya fleksografi ya da rotogravür işlemi kullanacaktır. Fleksografi işlemi, dönen bir silindire takılan kauçuk plakaları içerirken, rotogravür kazınmış silindirleri kullanır. Baskı ekipmanı, aynı anda birkaç rengin yanı sıra folyo ve yanardöner yüzeyler uygulayabilir.


Yarının Dünyası Bugünün Ambalaj Kağıdı

Ambalaj kağıdı tasarımla birlikte basıldıktan sonra otomatik olarak büyük bir ruloya sarılır. Büyük rulo daha sonra fabrikanın kesildiği başka bir alana aktarılır ve daha küçük rulolara aktarılır. Daha küçük rulolar, streç filmle sarılır ve sevkiyat için kartonlara toplu olarak paketlenir. Oradan, yerel bir kart dükkanından en sevdiğiniz büyük mağazaya gönderilirler ve sonunda ağacınızın altına giderler.



53 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page