top of page

BAŞARILI SIRLAMA İÇİN İPUÇLARI

Sırlamadan hoşlanmayan pek çok seramikçi olsa da, sırlama, yapım sürecinde çok önemli bir aşamadır. Binbir emekle yapılan bir ürünün, kötü bir sır uygulamasıyla yok olması çok sinir bozucu olabilir.


Seramik sırlarken acele etmek nadiren iyi sonuçlar verir. Sırlama her zaman düşündüğünüzden daha uzun sürer. Sırlama sonuçlarınızı iyileştirmenize yardımcı olacağını umduğumuz bazı ipuçları aşağıda yer almaktadır.


Sırınızı seçerken, sır hatalarını önlemek için çamurunuzla uyumlu olduğundan emin olun. Sır ve çamurun fırın içinde iyi bir şekilde birleşeceğini bilmek önemlidir. Zamanla bazı çamur ve sırların anlaşamadığını göreceksiniz. En doğrusu, çok sayıda ürünü sırlamadan önce çamuru ve sırı birlikte test etmektir.


İyi bir sırlama, bisküvi pişirimi düzgün yapılmış ürünle olur. Tek pişirim yapabilirsiniz ancak günümüzde yaygın kullanılan sırlarla tavsiye edilmez. Bisküvi pişirimi yapmak, sırların ürünlerinize yapışmasına yardımcı olmak için ürününüzü gözenekli hale getirir, ayrıca çamurdan kükürt ve karbon gazlarını serbest bırakır.

Çoğu seramikçi 900°C-1050°C arasında bisküvi pişirimi yapar. Bazı çamurlar, bisküvi pişirimini 900°C’de yaptıktan sonra sır pişiriminde sırda küçük deliklere neden olabilir. Bu iğne delikleri, çamurdan salınan gazlardan kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda daha yüksek derecede bisküvi pişirimi yapmalı, tüm gazların çamurdan uzaklaştırıldığından emin olmalısınız.


Yağ sırları iter. Sırınızın ürününüze tamamen yapışmasını sağlamak için ürünlerinizden herhangi bir el kremi, losyon veya yağı uzak tutun. Ellerinizdeki doğal yağlar bile sırın ürününüze nüfuz etmesini önleyerek sırınızın kalkmasına ya da açık noktalar oluşturmasına neden olabilir. En iyi sonuçları elde etmek için, ürünlerinizi sırlamadan önce ellerinizi temiz tutun ya da sırlama işlemi boyunca tek kullanımlık eldivenler giyin.


Sırlamadan önce her türlü tozu - bisküvi ürün üzerinde oluşan tozu, atölye tozunu, vb.-temizlediğinizden emin olun. Bisküvi pişirimi yapmadan önce gözden kaçırdığınız pürüzlü kenarları, sivri çıkıntıları ya da keskin noktaları düzeltmek için zımpara kağıdı kullanabilirsiniz. Ancak çamur tozu ciğerlerinize zararlı olduğundan, toz maskesi taktığınızdan ya da ürünü ve zımpara kağıdınızı ıslattığınızdan emin olun. Özellikle zımparalamadan sonra ve sırlamadan önce ürünlerinizden toz ya da kalıntı çıkarmak için ıslak bir sünger kullanmak en iyisidir. Nemli bir sünger harika çalışır ve ürünleriniz çabuk kurur.


En iyisi ürünlerinizi suya daldırmamak veya akan suyun altında durulamamaktır. Teknik olarak bunu yapabilirsiniz, ancak herhangi bir sır uygulamadan önce bisküvi pişirimi yapılmış ürünlerinizin kurumasını beklemeniz gerekiyorsa, bu zamana kadar ürünlerinizde yeniden toz birikebilir ve sırları etkileyebilir. Sır en mükemmel şekilde, kuru ve temiz ürünlere yapışır. Ayrıca fırınların nemden nefret ettiğini de unutmayın.


İster daldırıyor, ister döküyor ya da fırçayla uyuguluyor olun, sırlarınızı çok iyi karıştırmanız gerekir. Önce sırınızı karıştırmalısınız - bunun için karıştırıcı uç takılı bir elektrikli matkap en iyisidir- sonra herhangi bir kalıntı veya parçacığı yakalamak için bir süzgeç veya elekten geçirin ve yeniden karıştırın. Kovanın kenarlarında kuru sır varsa, sırları bir elekten geçirerek temiz bir kovaya koyun.


Her parçayı sırlamadan önce, mutlaka sırı tekrar karıştırın. Hazır sıvı sırlar daha kıvamlı olsa da, sırlarınızı karıştırmak çoğu zaman hala iyi bir alışkanlıktır ve sırda hoş ve eşit bir tutarlılık sağlar. Sır, özellikle daldırma sırları çökmeye eğilimlidir.


Sır itici malzeme (wax resist) kullanabilirsiniz. Uygulaması fazla zaman alabilir gibi görünebilir. Aslında, sırları ürününüzün dibinden silmeye çalışmaktan daha az zaman alır. Akıcı veya damlayan sırları kullanırken, alt kısmın 6 mm veya daha fazlasını sırsız bırakmanız gerekir. Sır itici malzemenin üstünde kalan sırları silmek için nemli bir sünger kullanın.


Sırlamada not tutmak çok önemli bir alışkanlıktır. Sırlarla ilgili her detayı not edin ve bir resim çekin. Fırınınızın yanında tüm pişirim notlarınızla birlikte küçük bir not defteri bulundurabilirsiniz. Bir fırın günlüğü, pek çok faydası yanısıra işinize yarayan ya da yaramayan sırları ayırt etmenize yardımcı olur.


Dökerken veya fırça ile uygularken önce ürününüzün içini sırlamanız doğru olur. Sırlı alanlara çok fazla dokunmamanız gerekir. Önce dışını sırlarsanız, iz bırakma ve ürününüzün dışını bozma ihtimaliniz artacaktır.


Dökme ve daldırma sırasında sırın üstüste binmesini engellemeye çalışın. Bu olursa sırın kurumasını bekleyin. Sır kuruduktan sonra maskenizi takın ve ince zımpara kağıdınızı alın, ardından parçanız boyunca eşit miktarda sır elde etmek için fazladan sırları nazikçe zımparalayın

Sır zaten sırlanmış bir alana damlarsa veya bir noktada çok fazla sır varsa, onu silme eğilimine direnin. Ürünlerinizdeki fazla sırlar, en iyi şekilde sır kuruduktan sonra halledilir. Sır hala ıslakken, büyük olasılıkla çok fazlasını çıkaracak ya da lekeleyeceksiniz ve bitmiş üründe görünecektir. Sır tamamen kuruduktan sonra, fazla sırları dikkatlice çıkarmak için küçük bir metal kazıyıcıyla olabildiğince fazla sırı kazıyın, sert bir fırçayla fırçalayın ya da zımpara kağıdıyla hafifçe zımparalayın. Kazıma veya zımparalama sırasında kuru sır havaya karışır. Toz maskenizi takmayı unutmayın.


Sır uygularken, ne kadar sır uygulanacağını bilmek önemlidir. Çok kalın veya çok ince olmamalıdır. Kalınlığı tırnağınızla kontrol edin. En az 1-2 mm kalınlığında olmalıdır.


Fırın raflarınızı koruyun – fırın koruyucu kullanın. Fırın koruyucu, fırın rafınıza sürdüğünüz, ürünlerin rafa yapışmasına engel olan sıvıya dayanıklı bir maddedir. Eğer fırın raflarınızın üzerinde çok eski raf koruyucu varsa, kazıyın ve yeniden sürün. Ürünün üzerine düşebilecek parçacık ve tozlardan kurtulmak için, elektrikli süpürgenizin fırça aparatı ile fırınınızı arada bir süpürün.


Ürünlerinizin fırına değdiği yerde, bir “kurabiye” kullanmanız çok yardımcı olur. Pişirim yaptığınız ürünlere uygun bir çamurdan yapılıp bisküvi pişirimi yapılmış bu seramik tabletler, yaklaşık 0.3 - 0.6 cm kalınlığındadır ve ürününüzün ayağından yaklaşık 1,5 cm daha geniş olmalıdır. Bu seramik parçalar, fırın rafına sırın damlaması ve ürünün fırın rafına yapışması konusunda daha az endişe etmenizi sağlar. Çok büyük olmalarına gerek yoktur, aksi takdirde fırın rafınızda çok yer kaplayacaklardır.


Sırlı parçanızın da bisküvi pişirimi öncesi olduğu gibi, fırına yerleştirmeden önce tamamen kurumasına izin vermek önemlidir. Sır kuru değilse, dokunulduğunda soğuk olacaktır. Fırında yerleştirmeden önce oda sıcaklığında olduğundan emin olun. Sır hızlı kurur, ancak güvenli tarafta olmak için, siz fırını yüklemeden önce ürünlerinizin bir gece kurumasına izin vermeye çalışın.


Although there are many ceramists who do not like glazing, glazing is a very important step in the construction process. It can be very frustrating when a hard-working product is destroyed by a bad glaze application.


Hurrying up when glazing ceramics rarely produces good results. Glazing always takes longer than you think. Here are some tips that we hope will help you improve your glazing results.


When choosing your glaze, make sure it is compatible with your clay to avoid glaze mistakes. It is important to know that the glaze and mud will combine well in the kiln. In time, you will see that some mud and secrets do not get along. It is best to test the clay and glaze together before glazing a large number of products.


A good glazing is achieved with a properly made biscuit firing product. You can do single firing, but it is not recommended with today's commonly used glazes. Baking biscuits makes your product porous to help glazes adhere to your products, as well as releasing sulfur and carbon gases from the mud.

Most ceramists fire biscuits between 900°C and 1050°C. Some clays may cause small holes in the glaze during glaze firing after baking the biscuit at 900°C. These pinholes may be due to gases released from the mud. In this case, you should make a higher degree of biscuit firing and make sure that all gases are removed from the mud.


Oil repels secrets. Keep any hand cream, lotion or oil away from your products to ensure your glaze fully adheres to your product. Even the natural oils on your hands can prevent the glaze from penetrating your product, causing your glaze to lift or create open spots. For best results, keep your hands clean before glazing or wear disposable gloves throughout the glazing process.


Before glazing, be sure to remove any dust - dust on the biscuit product, workshop dust, etc. You can use sandpaper to smooth out any rough edges, sharp protrusions or sharp points that you missed before baking the biscuit. But be sure to wear a dust mask or wet the product and your sandpaper, as mud dust is harmful to your lungs. It is best to use a wet sponge to remove dust or residue from your products, especially after sanding and before glazing. A damp sponge works great and your products dry quickly.


It is best not to immerse your products in water or rinse them under running water. Technically you can do this, but if you have to wait for your biscuit-baked products to dry before applying any glaze, dust can build up on your products again by this time and affect the glaze. The glaze adheres most perfectly to dry and clean products. Also remember that ovens hate humidity.


Whether you're dipping, pouring or brushing, you need to mix your glazes very well. You should mix your glaze first - an electric drill with a mixer tip is best for this - then run it through a strainer or sieve to catch any residue or particles and mix again. If there is dry glaze on the sides of the bucket, pass the glaze through a sieve into a clean bucket.


Before glazing each piece, be sure to mix the glaze again. While ready-made liquid glazes tend to be more viscous, mixing your glazes is still a good habit most of the time and will give the glaze a nice and even consistency. Glaze is prone to settling, especially dipping glazes.


You can use glaze repellent material (wax resist). It may seem like it might take a lot of time to apply. In fact, it takes less time than trying to wipe secrets from the bottom of your product. When using runny or dripping glazes, you should leave 6mm or more of the bottom unglazed. Use a damp sponge to wipe away any glaze remaining on the glaze repellent.


Note taking is a very important habit. Write down every detail about the secrets and take a picture. You can keep a small notebook with all your cooking notes next to your oven. A baking diary will help you distinguish between secrets that may or may not work for you, along with many benefits.


It would be correct to glaze the inside of your product before pouring or applying with a brush. You should not touch the glazed areas too much. If you glaze the outside first, you are more likely to leave marks and spoil the exterior of your product.


Try to avoid overlapping of the glaze during pouring and dipping. If this happens, wait for the glaze to dry. Once the glaze has dried, put on your mask and take your fine sandpaper, then gently sand the extra glaze to get an even amount of glaze throughout your piece.

If the glaze drips onto an already glazed area or there is too much glaze at one point, resist the temptation to wipe it off. Excess glaze on your products is best taken care of after the glaze has dried. While the glaze is still wet, you will likely remove or stain too much of it and it will show up in the finished product. After the glaze is completely dry, scrape off as much glaze as possible with a small metal scraper, brush with a stiff brush or lightly sand with sandpaper to carefully remove any excess glaze. When scraping or sanding, the dry glaze is released into the air. Don't forget to wear your dust mask.


When applying glaze, it is important to know how much glaze to apply. It should not be too thick or too thin. Check the thickness with your fingernail. It should be at least 1-2 mm thick.


Protect your oven racks – use oven guards. Oven protector is a liquid-resistant material that you put on your oven shelf and prevents products from sticking to the shelf. If your oven racks have very old shelf protectors on them, scrape and reapply. Sweep your oven once in a while with the brush attachment of your vacuum cleaner to get rid of particles and dust that may fall on the product.


It helps a lot to use a “cookie” where your products touch the oven. These ceramic tablets, made of clay suitable for the products you are baking and biscuit-fired, are approximately 0.3 - 0.6 cm thick and should be approximately 1.5 cm wider than the foot of your product. These ceramic pieces allow you to worry less about the glaze dripping onto the kiln rack and the product sticking to the kiln rack. They do not need to be very large, otherwise they will take up a lot of space on your oven rack.


It is important to allow your glazed piece to dry completely before placing it in the oven, as before baking the biscuit. If the glaze is not dry, it will be cold to the touch. Make sure it is at room temperature before placing it in the oven. Glaze dries fast, but to be on the safe side, try to let your products dry overnight before you load the oven.

#Stoneware Production #Taş Eşya Üretim #Steinzeugproduktion #steengoed productie #Production de grès #producción de gres #Производство керамогранита #Παραγωγή κεραμικών

#stoneware manufacturer #taş eşya üreticisi #Hersteller von Steinzeug #steengoed fabrikant #fabricant de grès #fabricante de gres #производитель керамических изделий #κατασκευαστής πέτρινων ειδών #производител на каменинови изделия

12 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page