top of page

Geleneksel Raku Tekniği Traditional Raku Technique

Geleneksel Raku Tekniği

Raku, Japonya'da çay uzmanlarının tercih ettiği, genelde kur~unlu, düşük dereceli sırlarla sırlanan, gözenekli ve yoğun olmayan seramik çamurunun, dü~ük sıcaklıklarda pişirilmesi ile elde edilen bir seramik tekniğidir. Bu teknikle pi~irilecek sırlanmış parçalar bir ma~a yardımı ile ısıtılmı~ (750-950 °C) fırın içerisine yerle~tirilir. 10-20 dakika süre ile sır gözetierne deliğinden gözeHenerek geli~me sağlandığında yine bir ma~a ardımı ile akkor halinde fırından çıkarılıp, redüksiyon işlemine geçilir.


Genelde el ile şekiilendirilen rakunun geçmi~i 400 yıl öncesine kadar dayanır. Bugün bazı Japon sanatçıları formlarını tornada ~ekillendirip, daha sonra çamur deri sertliğine gelince el ile müdahale ederler.


Rakuda kullanılacak kile, raku pi~iriminin tekniğindeki şoka ve ma~a kullanımına dayanıklı olması için kum ve ~amot katılır . Raku yapılacak parçaların kendine özgü ağırlık, boyut ve formlarının, fırına ve maşa kullanımına uygun olması gerekmektedir.


Raku sırının pişme sıcaklığı 750-950 oc arasındadır. Bu sırlar genelde kur~unlu ve ham sırlardır. Raku sırlarının en hoş özellikleri çeşitli renk skalası ve çeşitli oksitlerden sağlanabilecek metalik parlaklıklardır.


Bu teknikte fırınlama işleminin genelde açık havada, odunlu ya da gazla çalışan fırınlada yapılması tercih edilir. Elektrikli fırınlar ısınmaları geç olduğundan ve maşanın ve işlerin elektrik tellerine değme riskinden dolayı genellikle tercih edilmez.


Dünyada birçok yerde yaygın olarak kullanılmakta olan Raku, doğuş felsefesinin yanısıra, renk ve dokuları ile seramikçileri kendine bağlanmıştır.





Traditional Raku Technique

Raku is a ceramic kitchenware obtained by low inspection of porous and non-dense ceramic mud, possibly leaded, glazed with low-grade glazes, preferred by tea experts in Japan. The pieces to be cooked with this technique are placed in the ovens (750-950 °C) to be obtained with a ma~a. When the Henerek, which stands out from the secret surveillance hole for 10-20 minutes, is achieved, it is removed from the incandescent state with a ma~a succession, and it is removed from the incandescent state with reduction.


The history of the raccoon, which is generally shaped by hand, dates back to 400 years ago. Today, some Japanese artists shape their forms on the lathe and then intervene manually when the mud comes to the skin hardness.


Sand and amot are added to the clay to be used in raku to be resistant to the shock in the technique of raku pi ~ and the use of ma ~ a. The specific weight, size and forms of the parts to be made raku should be suitable for the oven and the use of tongs.


The firing temperature of the raku glaze is between 750-950 oC. These secrets are generally dry ~ floury and raw glazes. The most pleasing features of Raku glazes are the various color scales and metallic sheen that can be obtained from various oxides.


In this technique, it is preferred that the firing process is done in open air, wood or gas ovens. Electric ovens are generally not preferred because they heat up late and risk the tongs and work touching electrical wires.


Raku, which is widely used in many places in the world, has been attached to ceramicists with its colors and textures, as well as its birth philosophy.





1 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page