top of page

JİNGDEZHEN’DE PORSELEN YAPIMI

JİNGDEZHEN’DE PORSELEN YAPIMI

Porselenin kesin kökenleri henüz bilinmiyor ancak muhtemel büyük gelişme Güney’de Jiangxi’de yapılmıştır. Uygun malzemelerin imalat için mevcut olmasının yanında bu bölgede Yuan döneminde Jingdezhen’de meşhur imparatorluk porselen fabrikası kurulmuştur. Beyaz Çin kili (kaolin) ve Çin taşı (petuntse) karışımının 1250˚C üstü bir sıcaklıkta pişirilmesiyle güçlü, beyaz yarı şeffaf bir gövdenin üretimi bulunmuştur. İçeriklerin doğru oranları ve yeterli yüksek sıcaklık ile gövdeyle partiküllerin füzyonu sonucunda çömlekten çok daha camsı bir sonuç alınmıştır. Bu, kapların direnç kaybı olmaksızın ince et kalınlığı ile yapılabilmesine olanak verir ve bunlar bugün bildiğimiz porseleni karakterize eden özelliklerdir. Tang çömlekçileri bu süreci biliyor olmalarına rağmen, porselen tamamen onlar tarafından geliştirilmemiştir. Bu Song ve Ming Hanedanlıklarındaki çömlekçilere kalmıştır.


Song döneminde Jingdezhen’de porselen üretimi esasen mavimsi yeşil tonlu parlak, akıcı bir sıra, oyulmuş dizaynlı dekorasyona sahip Yingqing stilindedir. Bu üretim, yeni rölyef dekorlu formlarla Yuan Hanedanlığı döneminde de devam eder. Diğer bir kap çeşidi, kalıba basma yöntemiyle üretilen shufu porselen ürünler yarı opak beyaz sırla sırlanırlar. Bu tip eşyalara, Yuan döneminde yapıldığı kaydedilen Shufu eşyaları denilmektedir. Buluntular, Yingqing, Shufu ve sıratlı boyalı eşyaların arasında yakın bir ilişki olduğunu gösterir, bu da Jingdezhen’de Yuan dönemi porselen dekoruna büyük bir gelişme ve çeşitlilik kazandırmıştır


İhtimaldir ki, Çin fırınlarına kobaltı da tanıtan İranlı tüccarlar olmuştur. Amaçları da, iki ayrı dünyanın en iyi ürünlerini birleştirmektir: Çin’in üstün nitelikli malzemeleri ve İran’ın çekici kobalt mavisi. Jingdezhen’de kullanılan ilk kobalt İran’dan ithal edilen cevherdir.





PORCELAIN MADE IN JINGDEZHEN


The exact origins of porcelain are not yet known, but the likely major development was made in Jiangxi in the South. Besides the availability of suitable materials for manufacturing, the famous imperial porcelain factory was established in Jingdezhen during the Yuan period in this region. Production of a strong, white translucent body was found by firing a mixture of white Chinese clay (kaolin) and Chinese stone (petuntse) at a temperature above 1250˚C. As a result of the fusion of the body and the particles with the correct proportions of the ingredients and sufficiently high temperature, a much more glassy result was obtained from the pottery. This allows vessels to be made with a thin wall thickness without loss of strength, and these are features that characterize the porcelain as we know it today. Although Tang potters were familiar with this process, porcelain was not entirely developed by them. It was up to the potters of the Song and Ming Dynasties.


Porcelain production in Jingdezhen during the Song period is mainly in Yingqing style, with a bluish-green tone shiny, flowing row, carved design decoration. This production continues during the Yuan Dynasty with new relief decorated forms. Another type of vessel, shufu porcelain products produced by pressing the mold method, are glazed with semi-opaque white glaze. Such items are called Shufu items, recorded as being made during the Yuan period. The finds indicate a close relationship between Yingqing, Shufu, and sirat-painted ware, which brought great development and diversity to Yuan-era porcelain decor in Jingdezhen.


It is likely that Iranian traders also introduced cobalt to Chinese furnaces. Their aim is to combine the best of two worlds: China's premium materials and Iran's attractive cobalt blue. The first cobalt used in Jingdezhen is the ore imported from Iran.




8 görüntüleme0 yorum

コメント


bottom of page