top of page

KURUMA VE PİŞME SIRASINDA ÇAMURDA NELER OLUYOR?

Seramik çamurlarının kuruma ve pişme sürecinde geçtikleri aşamaları anlayabilmek, yaşanabilecek problemlerin çoğunu önlemeye yardımcı olur.

Pek çok seramikçi, özellikle yeni başlayanlar için, seramik çamurlarının kuruma ve pişme sürecinde geçtikleri aşamaları anlayabilmek, yaşayabilecekleri problemlerin çoğunu önleyebilmelerine yardımcı olur. Bu süreci doğru anlamak, özellikle doğru kurutma ve pişirme programı yapabilmek için çok faydalıdır.

FIRINDA ÖN KURUTMA

Kuru çamur her zaman bir miktar serbest su içerecektir, çünkü atmosfer nemlidir. Kurutma aslında seramik fırınında tamamlanır. Seramik ürün fırına yerleştirilip su kaynama noktası olan 100°C’yi geçene kadar tamamen kuruma gerçekleşmez. Kaynama noktasında (100°C) içeriğindeki tüm birleştirilmemiş su buharlaştırılacak ve daha sonra çamur tamamen kuru olacaktır.

Bunun yavaş gerçekleşmesi çok önemlidir. Aksi takdirde çamurun içinde buhar oluşumu parçanın patlamasına neden olabilir. Bu nedenle, pişirim ilk 100°C’ye kadar daha yavaş ve buharın çıkması için fırının bacası açık olarak yapılmalıdır.


FIRINDA KURUTMA / DEHİDRATASYON

Pişme işlemi sırasında seramik bünyede meydana gelen bir sonraki değişim, çamurun kimyasal olarak birleştirilmiş suyunu kaybettiği nokta olan yaklaşık 350°C'dir. Bu su, çamurun moleküler yapısının bir parçasıdır. Daha önce tarif edilen çamur parçacıkları arasındaki su değildir. Bu kurutma yaklaşık 500°C’de tamamlanır. Bu noktadan sonra, kuruyan çamur suyla karıştırılarak yeniden yaş çamur haline getirilemez. Dehidratasyon olarak bilinen geri dönüşü olmayan bir kimyasal değişim meydana gelmiştir. 500°C’de çamur, fırına yerleştirildiği andan daha kırılgandır. Bu aşamada küçülme gözlenmez.


Understanding the stages that ceramic clays go through during the drying and firing process helps to prevent most of the problems that can be experienced.

For many ceramists, especially for beginners, understanding the stages that ceramic clays go through during the drying and firing process helps them avoid most of the problems they may experience. It is very useful to understand this process correctly, especially to be able to make the right drying and cooking program.


PRE-DRYING IN THE OVEN

Dry sludge will always contain some free water because the atmosphere is humid. Drying is actually completed in the ceramic kiln. Complete drying does not occur until the ceramic product is placed in the kiln and the water exceeds the boiling point of 100°C. At the boiling point (100°C) all the unconsolidated water contained will be evaporated and then the sludge will be completely dry.

It is very important that this happens slowly. Otherwise, steam formation in the sludge may cause the part to explode. For this reason, firing should be done slowly until the first 100°C and the chimney of the oven should be open to allow steam to escape.


OVEN DRYING / DEHYDRATION

The next change that occurs in the ceramic body during the firing process is about 350°C, which is the point where the sludge loses its chemically combined water. This water is part of the molecular structure of the sludge. It is not the water between the mud particles described earlier. This drying is completed at approximately 500°C. After this point, the dried mud cannot be turned into wet mud by mixing it with water. An irreversible chemical change known as dehydration has occurred. At 500°C the sludge is more brittle than when placed in the kiln. No shrinkage is observed at this stage.

4 görüntüleme0 yorum

Kommentare


bottom of page