top of page

SERAMİK ve PORSELEN ENDÜSTRİSİNDE ORTON PİROMETRİK KONİ NEDİR?

ORTON PİROMETRİK KONİ NEDİR?

1896'da Edward Orton Jr. tarafından geliştirilen Pirometrik Koniler, bir seramikçi fırınında hem zamanın hem de ateşleme sıcaklığının etkilerini ölçmek için kullanılır. Seramik endüstrisinde, sıcaklık ve zamanın birleşik etkisine "ısı çalışması" denir ve başarılı seramik ve seramiğin kritik yönlerinden biridir. Doğru kullanıldığında, Orton Pirometrik Koniler, ısı çalışmasındaki farklılıkları dikkate değer bir doğruluk derecesi ile gösterebilen hassas cihazlardır.


Eşyaya benzer bileşikler içeren 100'den fazla dikkatle kontrol edilen bileşimden yapılan pirometrik koniler, 50 ° F veya daha düşük bir sıcaklık aralığında tekrarlanabilir bir şekilde bükülür (deforme olur). Külahlar, istenilen sıcaklığa ulaşırken ve ateşleme süresi ve sıcaklığı devam ederken cam formları halinde yumuşayıp bükülecektir.


Orton, Büyük, Küçük ve Kendinden Destekli Koniler üretmektedir. Büyük Koniler hem endüstriyel firmalarda hem de çömlekçiler tarafından kullanılır. 1896'da Edward Orton Jr. tarafından geliştirilen orijinal "Standart" olan Büyük Koniler 21/2 inç (yaklaşık 6,35 cm) yüksekliğindedir.


Küçük Koniler yaklaşık olarak ölçülür. 11/8 inç (2.86 cm) yüksekliğinde ve Büyük Konilere benzer şekilde oluşturulmuştur. Küçük Koniler, sınırlı alana sahip fırınlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Büyük ve Küçük Koniler, doğru montaj açısı ve yüksekliğini elde etmek için bazı destek araçları gerektirir.


Kendinden Destekli Koniler ayrıca 21/2 inç (yaklaşık 6,35 cm) yüksekliğindedir ve doğru yüksekliğe ve koni içine yerleştirilmiş montaj açısına sahiptir. Bu, kullanıcının ateşlemeleri doğru ve tutarlı bir şekilde yeniden üretmesini basit ama doğru bir yol haline getirir.




ORTON PİROMETRİK KONİLERİ NEDEN KULLANMALISINIZ?

Orton Pirometrik Koniler, hem zamanın hem de sıcaklığın birleşik etkilerini güvenilir ve doğru bir şekilde ölçer ve aşağıdaki amaçlar için kullanılabilir: İstenilen miktarda "ısı işi" nin ürüne teslim edilip edilmediğini belirlemek için, Konilerle ölçülen veriler istatistiksel olarak girilebilir. SPC kontrol çizelgeleri sağlamak için yazılım programı, Fırın sıcaklığı tekdüzeliğini ölçmek için, Pişirme sırasında fırın atmosfer koşullarını izlemek için, Aynı çalışmalarda ateşlenen konilerin birikmesi yoluyla ateşlenen ürünlerin 'muamelesine ilişkin görsel kanıt sağlamak


ORTON PİROMETRİK KONİLERİ NASIL ÇALIŞIR?

Pirometrik koniler, aşağıya doğru kıvrılan bir yay oluşturarak koninin ucunun açısı ile "bükülür" veya deforme olur. Ucun bükülme miktarı, bir saatin ibreleriyle ilişkilendirilebilir ve uç nokta sıcaklığına, koni 90 derecelik bir açıya büküldüğünde ulaşılır. Koninin ucu ilk başta yavaşça bükülür, ancak ısının uzun bir süre üzerindeki etkileri ortaya çıktıkça, koni daha hızlı bükülür.


Şekil 1, 08, 07, 06 ve 05 numaralı bir dizi Büyük Koni'nin tek tip ateşlemesinin birleşik zaman-sıcaklık etkisini göstermektedir. (Orton, bir kılavuz koni, bir ateşleme konisi ile tüm ateşlemeleriniz için üç konili bir sistem kullanmanızı önerir. ve bir koruma konisi. Dört koni de kullanılabilir.)


Bir elektrikli fırında 150 derece C / saatte tekdüze bir ateşlemede, Koni 08, ucun tabanla (955 derece C) eşit olduğu noktaya kadar deforme olmuştur. 984 derece C'de, Cone 07 aynı noktaya deforme oldu. Bir saatlik "ıslatma" (maruz kalma) sonrasında, Cone 06 deforme oldu ve Cone 05, üç saatlik ıslatmadan sonra deforme oldu.


Zaman ve sıcaklık koni deformasyonunda önemli faktörler olduğundan, ısıtma hızı koninin deformasyon sıcaklığını etkileyecektir. Şekil 2, altı farklı ısıtma hızında aynı anda ateşlenen üç Büyük Koninin bir örneğidir. Isıtma hızı arttıkça, "Bitiş Noktası" sıcaklığına ulaşmak için gereken sıcaklık da arttı. Bu ilişki çoğu seramik ürün ve sır için geçerlidir ve sıcaklığın neden tek başına uygun olgunlaşma veya pişirme koşullarını sağlamak için yeterli olmadığına iyi bir örnek.


"Saat konumlarına" dayalı olarak koni deformasyonunu tanımlayan bir sistem, koninin uç konumunun hayali bir saat yüzüne göre gözlemlenmesine dayalı olarak gelişmiştir. Şekil 3, operatörün koninin orijinal dikey konumuna göre gerçek açısal deformasyonunu tanımlamasına izin veren Orton Pirometrik Konilerin "saat benzeri" deformasyonunu gösterir. Şekil 4, koninin deformasyonunun ölçümü için iki açısal derece artışla işaretlenmiş, yaygın olarak kullanılan bir şablon örneğidir. Bu örnekte, 72 derecelik "açısal" deformasyon değeri, rapor edilen sonuç veya bitiş noktası olacaktır.


Şekil 5, ateşleme işlemi sırasında deformasyon açıklamasının veya bükülme aralığı kaydının saat sistemini göstermektedir. Bu bükülmenin doğrusal olmadığı ve ateşleme sırasında operatör tarafından akılda tutulması gerektiği kolayca aşikardır.


TERMOKUPL KULLANIRSAM NEDEN KONİ KULLANMALIYIM?

Basit, kullanımı kolay ve monte edilen termokupllar, endüstride en yaygın kullanılan sıcaklık göstergeleridir. Bir termokupl, uzay ve zamanda tek bir nokta olan ucunda "ölçülen" sıcaklığı kaydeder. Bir termokupl, "ısıl işi" belirleyemez ve özel bir fırın arabası üzerinde bir dizi "hareketli termokupl" çalıştırma gibi zahmetli bir görev olmaksızın, bir termokupl, fırın enine kesiti içindeki ısı dağılımının homojenliği hakkında bilgi sağlayamaz.


Orton Pirometrik Konileri kullanmanın maliyet tasarrufu, düzenli olarak konilerin maliyetinden çok daha ağır basar ve yüksek kaliteli malzemenin güvencesini artırır.



KULLANILACAK KONİLERİ BELİRLEME

Kullanılacak uygun koni aralığını belirlemek için önce şunları belirleyin: İstenen maksimum ateşleme sıcaklığı Maksimum sıcaklıkta bekletme veya "bekletme" süresi Fırın atmosferi türü Son 200 derece C rampasındaki ısıtma hızı


Bu bilgiyi kullanarak genel atış menzilini şu şekilde belirleyin:


Bir Orton sıcaklık eşdeğer tablosu kullanarak, gerçek pişirme koşullarınıza en yakın olan ısıtma hızı ve maksimum sıcaklık için koni numarasını bulun. (Bu sizin "Ateşleme Koniniz" olacaktır.)


Maksimum sıcaklıkta "ıslatma" veya süre bekletme varsa, "Ateşleme Konisini" bir saat süreyle daha sıcak bir koni artırın; üç saat bekletmek için iki koni daha sıcak; ve dokuz saatlik suda bekletme için üç koni daha sıcak.


Fırının, fırının tepesinde (Üstte) bulunan bir kontrol termokuplu varsa, "Ateşleme Konisini" bir koni kadar indirin, çünkü tepe genellikle konilerin ayarlanacağı yükün büyük kısmından çok daha sıcaktır.


Test çalıştırması için, "Ateşleme Konisinin etrafında iki" Kılavuz "(Soğutucu) Koni ve bir" koruyucu "(Sıcak) Koni kullanın.


(Hızlı ateşleme hızına sahip küçük fırınlarda, yaklaşık 300 derece C / Sa. Veya daha fazla, olumsuz etki olmaksızın daha hızlı ısıtılabilen Orton'un Küçük Külahlarını kullanmak gerekebilir.)



ORTON'UN KENDİNİ DESTEKLEYEN KONİLERİ NEDEN KULLANILIR?

Tüm Pirometrik Konilerin doğru kullanımında ortak olan iki kritik husus, konileri doğru ayar yüksekliğine ve açısına monte etmektir ve bunu yapmak operatörün çok fazla zaman ve emek harcamasına neden olabilir.


"Yükseklik Ayarı" koni deformasyonunu önemli ölçüde etkiler. Şekil 6 ve 7, çeşitli yükseklikteki konilerin açısal deformasyonuna karşı yükseklik ayarının etkisini gösterir. En yüksek yükseklikteki koniler en çok deforme oldu ve en düşük yüksekliklere monte edilen koniler en az deforme oldu.


"Açı Ayarı" ayrıca Şekil 8 ve Şekil 9'da gösterildiği gibi koni deformasyonunu önemli ölçüde etkiler. Bunu göstermek için, diğer tüm faktörlerin sabit kaldığı çeşitli açılarda birkaç koninin monte edildiği "Yükseklik Ayarı" nda benzer bir prosedür kullanıldı. Koniler, 8 derecelik açı ile ayarlanmış olanlardan daha az deforme olmuş tasarlanmış 8 derecelik açıdan daha az ayarlanmış. Şekil 10'daki Büyük koniler, 8 derecelik bir ayar açısında ve yakl. 5,08 cm (2 inç) ayar yüksekliği.


Dikkatli montaj için insan faktörlerine bağımlı olma ihtiyacı, Orton'un Kendini Destekleyen Konileri tanıtmasıyla ortadan kaldırılmıştır. Orton'un devrim niteliğindeki Kendinden Destekli Konisi, koninin destek tabanına yerleştirilmiş doğru montaj yüksekliğine ve açısına sahiptir ve kullanıcıların tutarlı, tekrarlanabilir ve başarılı ateşlemelere sahip olmasını sağlar.


ORTON'UN KENDİNİ DESTEKLEYEN KONİLERİ NASIL ÇALIŞIR?

Orton Foundation'ın Şekil 14'te görülen patentli ürün tasarımı, koninin tabanının ateşleme sırasında kendi temel desteği olarak davrandığını göstermektedir. Orton mühendisleri, hatalı montajın neden olduğu sonuçlardaki tutarsızlık sorununu incelediler ve Kendi Kendini Destekleyen Koniyi geliştirdiler. Koninin etrafında kıvrıldığı dayanak noktası, dikkatli tasarım ve imalat yoluyla hassas bir şekilde kontrol edilir.


Şekil 15, önerilen şekilde monte edilmiş Orton'un normal Büyük Konilerinkine kıyasla Kendi Kendini Destekleyen Koniler için bir frekans dağılım eğrisini göstermektedir. Açısal deformasyondaki varyasyon, patentli Kendinden Destekli Koni tasarımıyla neredeyse ortadan kaldırılmıştır.



ORTON PİROMETRİK KONİLER GERÇEKTEN EN KALİTELİ Mİ?

Şekil 16'da gösterilen tutarlı performans, kalitemizin ve bağlılığımızın daha iyi bir cevabıdır. Aynı anda ateşlenen 48 Orton Kendi Kendini Destekleyen Koninin tipik tutarlılığını fotoğrafla gösterir.


ORTON PİROMETRİK KONİLER HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ NASIL BULABİLİRİM?

Orton web sitesini www.ortonceramic.com adresinden ziyaret edebilir ve külahlar ve kullanımları hakkında birçok bilgi bulabileceğiniz Pişirmeye Yönelik Ürünler bölümüne gidebilir veya bizi (614) 895-2663 numaralı telefondan arayabilirsiniz.


379 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page