top of page

Porselen Figürün Tarihsel Gelişimi 2 Historical Development of the Porcelain Figure 2

Porselen Figürün Tarihsel Gelişimi

Nympheuburg imalathanesinin inanılmaz heykeltra~ı ve modelisti Bustelli ve Kaendler hemen arka arkaya sıralanabilirler. Bustelli 1754'e kadar Nympheuburg'da figürist olmadı. Bu tahminen 1731'de giren Meıssen' deki Kaendler' den sonra dır. Alman Rococo' sunun bir temsilcisi olan Bustelli kendi stilini geli~tirdi. Kaendler gibi o da dönemin figür potansiyelini anladı ve bunu Kaendler' den daha iyi realize etti ve öğrencileri gerçekle~tirdi. 1754'den 1763'e kadar süren kısa aktif döneminde kendi yanlı~sız stilini modaya dönü~türen tek figüristti.


Belki Kaendler'in bulunduğu Meıssen' de değil ama, Fransız üslubunun daha güçlü olduğu Almanya' da 1750'lerde stilde genel bir deği~me kendini göstermeye ba~ladı. Ducret, Hochst' dan Melchior hakkında ~unları söyler "Melchior yeni çağın ahlaki reform hareketinin ve aynı zamanda parselenin yeni stilinin modelleri Rousseau'nun Retour a la nature (doğaya dönü~)'una benzer. Klopstock'un kasidelerine benzer, Salomon Gessuer'in pastoralliğini örnek alır. 1760'lardan sonra porselen figürün yeni bir duygusal stil kazandığını fark etmi~tir. Bu da Rococo döneminin sonucudur."


Eğer Ducret, Melchior'u yeni çağın sanatçısı olarak ifade ediyorsa bir ~ey daha eklenmelidir. Almanya' da, Melchior ustasından etkilenmi~ olsa da, Fransa' dan esinlendiği, bunun daha güçlü olduğu ortadadır. Yeni stildeki figürleri, Falconet' in tarzındadadır.


Yeni stil Hosct dı~ında da kabullenilmi~ti. Frankforthan ve ondan da öte Ludwigsburg'da 1750'lerde i~ler hala daha Rococo'nun etkisini ta~ımaktaysa da, yeni çağın etkisini ta~ıyan gruplar ve figürler ortaya çıktı. Saraylı karakterlerin i~lendiği figürlerin yerini duygulu a~k sahneleri, ev ortamına ait kompozisyonlar ve dahası çocuklar aldı. Hatta Çin i~lerinde küçük çocuklar görülmeye ba~landı. Diderot'un masumluğu ve saflığı Almanya'da Winckelmann tarafından sürdürüldü. Bavyera'da bile, Rococo çok uzun sürdü. Dönemin valisi resmi bir emirle kiliselerin mimarisinde ve dekorasyonunda soylu bir sadeliğin hakim olmasını istemi~tir. Klasik, antik duygusu istediği ve formları çok kısa bir süre sonra porselen figürde de ba~landı. Antik figürlere ve imitasyon klasikiere dayalı olan figürlere daha sık rastlanmaya ba~landı. Bu sıralarda bulunan Parian bünyenin pi~irim sonrasında mermer efekti vermesi, bu soğuk beyaz etki yeni neo-klasik stilin ekspresyonuydu. 1760'ların erken döneminde Rococo'nun renkliliği ve zarif hareketliliği yerini daha mat fonlara ve da.ha nazik hareketlere bıraktı. Neo-klasizmin gelmesiyle birlikte heybetli figürler, klasik örnekleri hatırlatan i~ler hakim oldu.


Fransa' da bu XV Louis döneminin sonuna XVI Louis'in dönemine denk gelir. 1765'den sonra porselen heykelin geli~irni Avrupa'da hemen hemen aynı şekilde olmuştur.


Bu dönernin devarnında porselen figürün altın çağı bitrni~tir. Sanatsal yakla~ırnı ve kaygıları kaybetrni~tir. Bunda yeni sanat anlayı~larının ve alternatif malzernelerin rolü büyüktür. Günümüze kadar insanlar porselen figürü içerik açısından ucuz bir obje olarak algılarnı~lardır. 19. y.y. sonu ve 20. y.y.'da yeni sanatçılara kadar bu olgu devam etmi~tir. Yeni estetik kaygılar ve bireysel yakla~ımlarla yeni bir içerik kazandırılması için uğra~ılrnaktadır.. Artık ucuz bir süs objesi olarak vitrinierden alınıp, gerçek değerini yansıtabileceği galerilere girrni~tir (P.W.Meister, H.Reber, 1980, s. 92).






Historical Development of the Porcelain Figure

Bustelli and Kaendler, the incredible sculptors and models of the Nympheuburg workshop, can be listed one after the other. Bustelli did not become a figurist in Nympheuburg until 1754. This is presumably after Kaendler in Meissen, who entered in 1731. Bustelli, a representative of the German Rococo, developed his own style. Like Kaendler, he understood the figure potential of the period and realized this better than Kaendler and his students realized it. During his short active period from 1754 to 1763, he was the only figurist to transform his unbiased style into fashion.


Perhaps not in Meissen, where Kaendler was located, but in Germany, where the French style was stronger, a general shift in style began to manifest itself in the 1750s. Ducret says of Melchior of Hochst that "Melchior models the moral reform movement of the new age, as well as the new style of parcellene, similar to Rousseau's Retour a la nature (return to nature~). Similar to Klopstock's odes, Salomon Gessuer's He takes his pastoralism as an example. He realizes that after the 1760s the porcelain figure has acquired a new emotional style. This is the result of the Rococo period."


If Ducret refers to Melchior as the artist of the new age, one more thing must be added. In Germany, although he was influenced by the master of Melchior, it is clear that he was inspired by France, which is stronger. His new style figures are also in Falconet's style.


The new style was accepted outside the Hosct. In Frankforthan, and beyond that, in Ludwigsburg, groups and figures emerged that carried the influence of the new age, although in the 1750s work still carried the influence of Rococo. Emotional love scenes, compositions of the home environment, and moreover, children took the place of the figures in which the characters of the palace were depicted. Even small children began to be seen in Chinese businesses. Diderot's innocence and purity were maintained by Winckelmann in Germany. Even in Bavaria, Rococo took too long. The governor of the period, with an official order, wanted a noble simplicity to prevail in the architecture and decoration of the churches. He wanted a classical, antique feeling and its forms began in porcelain figures after a very short time. Figures based on ancient figures and imitation classics began to be encountered more frequently. The Marble effect of the Parian body, which was found at this time, after firing, this cold white effect was the expression of the new neo-classical style. In the early 1760s, Rococo's colorfulness and graceful movement gave way to more matte backgrounds and gentler movements. With the arrival of neo-classicism, imposing figures and works reminiscent of classical examples dominated.


In France, this coincides with the end of the reign of Louis XV, the reign of Louis XVI. After 1765, the development of porcelain sculpture was almost the same in Europe.


In the period of this doner, the golden age of the porcelain figure is the end. He loses his artistic approach and concerns. New understanding of art and alternative materials play a big role in this. Until today, people perceive the porcelain figure as a cheap object in terms of content. 19th century This phenomenon continued until the end of the 20th century and the new artists. It is being used to gain a new content with new aesthetic concerns and individual approaches. It is now taken from showcases as an inexpensive ornamental object and entered galleries where it can reflect its true value (P.W.Meister, H.Reber, 1980, p. 92).


7 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page