top of page

Porselen Türleri

Sert porselen :

Çoğunlukla Avrupa ülkelerinde üretilmekte olup, yumuşak porselene göre daha fazla Kaolinit ve Al2O3 içermesinden dolayı yüksek derecelerde pişirilmektedir. Daha yüksek derecelerde pişen sert porselende oluşan kristal yapı darbelere daha dayanıklı olup üzerindeki sır ile tam bir bütünlük sağlayarak yüzeydeki sırrın gövdesi kadar sert ve çizilmez bir üstünlük kazandığı görülür. Teknik ve elektro porselen ürünler sert porselen grubunda yer alırlar. Bu ürünlerin pişme sıcaklıkları 1400°C dolaylarında bulunur. Özellikle elektroteknik amaçla kullanılan çamurlarda Al2O3 oranı, kalsine kaolin veya çok ince öğütülmüş korund ile yükseltilir. Bu tür çamurların sıcaklık değişikliklerine direnci de yüksek olur. Yüksek gerilim izolatörlerinin, çamurlarının yapısında %10-30 oranında korundun bulunması ile mekanik direnç yükseltilmiş olur. Bu direncin elde edilmesindeki diğer bir koşul, korundun çamurda çok ince (60 mikronun altında) öğütülmüş şekli ile yer almasıdır. Elektro porselen üretiminde eskiden kullanılan, kil cevheri yönünden zayıf, kuvarsça zengin çamurlar ile de yüksek mekanik dirençler elde edilebiliyordu. Bu çamurların sakıncası, dar olan pişme aralıkları idi. Kil cevheri yönünden zengin ve korund içeren çamurlar ise, bu açıdan daha avantajlı olup, daha geniş bir pişme aralığına sahiptirler.

Yumuşak porselen

Sert porselene göre hamurunda daha fazla feldspat ve daha az koloinit içerdiğinden daha düşük derecelerde pişirilebilir. İngiltere, Çin ve Japonya’da üretilmektedir. Yumuşak ve sert porselenin önce alçak derecelerde (900-1000°C) bisküvi halinde pişirilip daha sonra yüksek derecede sırlı pişirimi yapılırken, bazı yumuşak porselen tiplerinde ilk pişirim yüksek derecede yapılıp sırsız özellikte porselen ürün elde 42 edildikten sonra alçak derece sırları ile sırlanır (1050-1150°C) ve sırlı olarak ikinci defa pişirilir. Bu yöntemle alçak derecelerde renkleri bozulmayan sır altı dekorları yapabilme imkanı da sağlanmış olur. Oysa ikinci pişirimleri yüksek derecelerde yapılmış olan yumuşak ve sert porselenlerde sır altı dekor yapabilme imkanı yoktur. Dekorlama işlemi için alçak derecelerde sır üstü dekor veya 1100- 1200°C ısıda derin sır üstü dekor diye adlandırılan ve porselen üstünden hiçbir surette aşınmayacak dekorlar kullanılabilir. Ayrıca porselen hamurunu renklendirerek Çin’in dünyaca meşhur Saledon porselenleri veya fildişi, mavi, lacivert, siyah, pembe renkli sırlı veya sırsız porselenler yapılabilmektedir. Sofra ve süs eşyası olarak üretilen sert veya yumuşak porselenler beyaz ve ışık geçirgenliğinin fazla olması ile değer kazanır. Işık geçirgenliği incelikle daha fazla oluştuğundan porselenler ince üretilmeye çalışılır. Ancak ince porselende kolay deformasyon olacağından bu üç özelliği bir araya getirmek oldukça güçtür ( beyazlık, ışık geçirgenliği ve incelik). Böyle üretilebilmiş bir porselen eşyaya tırnakla veya bir metalle vurulduğu zaman diğer seramiklere nazaran çok farklı bir ses verir [7].


Hard porcelain:

It is mostly produced in European countries and is fired at high temperatures because it contains more Kaolinite and Al2O3 than soft porcelain. The crystal structure formed in hard porcelain fired at higher temperatures is more resistant to impacts, and by providing a complete integrity with the glaze on it, it is seen that the glaze on the surface is as hard and scratch-proof as its body. Technical and electro porcelain products are in the hard porcelain group. The cooking temperatures of these products are around 1400°C. Especially in sludges used for electrotechnical purposes, the Al2O3 ratio is increased with calcined kaolin or very finely ground corundum. Such sludge also has high resistance to temperature changes. The mechanical resistance is increased by the presence of 10-30% corundum in the mud of high voltage insulators. Another condition for obtaining this resistance is the presence of corundum in the mud in a very fine (below 60 micron) ground form. High mechanical resistances could also be obtained with muds that were poor in clay ore and rich in quartz, which were used in the production of electro porcelain. The disadvantage of these muds was their narrow firing intervals. Muds rich in clay ore and containing corundum are more advantageous in this respect and have a wider firing range.

soft porcelain

Compared to hard porcelain, it can be fired at lower temperatures since it contains more feldspar and less colloidal paste. It is produced in England, China and Japan. While soft and hard porcelain is first fired into biscuits at low temperatures (900-1000°C) and then glazed at high temperatures, some soft porcelain types are first fired at a high temperature and unglazed porcelain product is obtained, and then glazed with low temperature glazes (1050-1000°C). 1150°C) and glazed for the second time. With this method, it is also possible to make underglaze decorations that do not discolor at low temperatures. However, it is not possible to make underglaze decorations on soft and hard porcelains that are second fired at high temperatures. For the decoration process, decorations called over-glaze decor at low temperatures or deep-glazed decor at 1100-1200°C and which will not wear off under any circumstances can be used. In addition, by coloring the porcelain paste, China's world-famous Saledon porcelains or ivory, blue, dark blue, black, pink glazed or unglazed porcelains can be made. Hard or soft porcelains produced as tableware and ornaments gain value with their whiteness and high light transmittance. Porcelains are tried to be produced thin, since the light transmittance is formed more gracefully. However, it is very difficult to combine these three properties (whiteness, light transmittance and thinness) since thin porcelain will easily deform. When a porcelain item that can be produced in this way is hit with a nail or a metal, it gives a very different sound compared to other ceramics [7].

7 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page