top of page

SERAMİK HAMMADDELERE UYGULANAN TEST VE ANALİZLER

Hammadde seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Hammadde seçimini üç ana başlıkta inceleriz.


1)Kimyasal Açıdan

2)Minerolojik Açıdan

3)Fiziksel Açıdan


1)Kimyasal Açıdan

Ana bileşenlerinin bilinmesi gerekir, Fe2O3, TiO2,MnO2 miktarı ne kadar olması gerektiği,sülfatlar pişirme esnasında yapıyı terk eder. Pişirme esnasında gaz halinde olan sülfatlar 200-250 C ye düştüğünde çökme meydana getirerek fırına zarar verir Genellikle max. % 0.5 sülfatlı kil ve kaolen tercih edilir. Suda çözünen tuzlar tespit edilmelidir. Döküm ,veya plastik şekillendirmelerde istenmezler. Flor çevre açısından önem arz eder. Pişirim sırasında HF asidi olarak çevreye yayılır ve kirlilik yapar. Flor çevre açısından önem arz eder .Pişirim sırasında HF asidi olarak çevreye yayılır ve kirlilik yapar.


2)Minerolojik Açıdan

Ana mineral bileşenler kristal olarak kullanılan hammaddelerin ana bileşenlerini bilmemiz gerekir.Kil bileşenleri bilinmelidir.Düzenli veya düzensiz kristal yapısının olup olmaması.


3)Fiziksel Açıdan

Tane büyüklüğü dağılımı ve spesifik yüzey büyüklüğü kil kaolenin doğal tane büyüklüdür. Feldspat ve kuvarsın tane dağılımına bakmak mantıklı değildir.İnce taneli killer 2, 3 mikron altında tane boyutuna sahiptir.Feldspat kuvars sert ve iri taneli dir.Ne kadar ince taneli ise o kadar plastiklik özelliği vardır. Ham mukavemet iyidir.Bunun yanında küçülmeler yüksektir.Sinterlenmeleri iyi su emmeleri düşüktür.1200 C de su emme 0 a yakındır.Bu özellikler iri taneliler için geçerli değildir.Tane boyutu ne kadar küçükse yüzey alanı o kadar büyüktür.


There are some points to be considered in the selection of raw materials. We examine the selection of raw materials under three main headings.


1) Chemically

2) Minerologically

3) Physically


1) Chemically

The main components should be known, how much should be the amount of Fe2O3, TiO2, MnO2, sulfates leave the structure during cooking. When the sulphates, which are in gaseous state during cooking, fall to 200-250 C, they cause collapse and damage the oven. Usually max. 0.5% sulfated clay and kaolin are preferred. Salts dissolved in water should be detected. They are undesirable in casting or plastic forming. Fluorine is important for the environment. It spreads to the environment as HF acid during cooking and makes pollution. Fluorine is important for the environment. During cooking, it spreads to the environment as HF acid and causes pollution.


2) Minerologically

We need to know the main components of the raw materials used as the main mineral components crystal. Clay components should be known. Whether there is a regular or irregular crystal structure.


3) Physically

The grain size distribution and specific surface size are the natural grain size of clay kaolin. It does not make sense to look at the grain distribution of feldspar and quartz. Fine-grained clays have grain sizes below 2, 3 microns. Feldspar quartz is hard and coarse-grained. The finer the grain, the more plasticity it has. Raw strength is good. Besides, shrinkage is high. They have good sintering and low water absorption. At 1200 C, water absorption is close to 0. These properties are not valid for coarse grains. The smaller the grain size, the larger the surface area.



8 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page