top of page

Seramik Hammaddeleri Ceramic Raw Materials

Seramik Hammaddeleri


Seramik hammaddeleri özlü ve özsüz hammaddeler olmak üzere iki gruba ayrılır.

  1. Özlü seramik hammaddeleri: Su ile yoğurulabilen, dağılmadan kolaylıkla şekillendirilebilen, kurudukları zaman verilen şekli muhafaza eden hammaddeleri, özlü seramik hammaddeleri olarak adlandırabiliriz.


2. Özsüz seramik hammaddeler: Çok ince öğütülebilseler bile, su ile kolayca şekil verilemiyen, şekil verilebilse bile dış etken ile şeklini kaybedip dağılan maddeleri özsüz seramik hammaddeleri olarak tanımlayabiliriz.


Özlü seramik hammaddeleri de, kendi aralarında özlülük derecelerine göre seralanırlar. Bu sıralamaya etken olarak, oluşum koşullarına göre içerdikleri tane iriliklerini ve yoğurulmaları için alabildikleri su miktarını gösterebiliriz. Buna göre en özlü hammadde olarak montmorillonitik bir grupsal yapı gösteren bentonit, arkasında da daha az özlü olarak .eşitli grupsal yapılara sahip killeri ve sonuncu olarak kaolinler sıralanabilir.





Ceramic Raw Meterials


Ceramic raw materials are divided into two groups as cored and non-cored raw materials.


1.Core ceramic raw materials: We can name the raw materials that can be kneaded with water, easily shaped without falling apart, and retain the given shape when dry, as core ceramic raw materials.


2.Non-coreless ceramic raw materials: Even if they can be ground very finely, we can define substances that cannot be easily shaped with water, and even if they can be shaped, they lose their shape and disperse due to external factors as non-substantial ceramic raw materials.


Concise ceramic raw materials are also greenhouseed among themselves according to their degree of conciseness. As a factor in this ranking, we can show the grain size they contain and the amount of water they can take for kneading, according to the formation conditions. Accordingly, bentonite, which shows a montmorillonitic group structure, can be listed as the most concise raw material, followed by clays with various group structures as less concise, and finally kaolins.






2 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page