top of page

SERAMİK FIRININDA PİŞİRİM PROGRAMI YAPMAK

Seramik fırınında istediğiniz sonuçları alabilmek için, fırın rejimini iyi anlamak çok önemlidir.

Seramik pişirimi yapmak için, seramik çamurunun kuruma ve pişme sırasında geçtiği aşamaları anlamanız; oldukça karmaşık bir süreci dikkate almanız gerekir. PİŞİRİM PROGRAMI | FIRIN REJİMİ Fırın rejimi, fırını çalıştırdığınız andan, kapattığınız ya da boşaltacak kadar soğuttuğunuz ana kadar olan sürede, önceden belirlenmiş aşamalar dizisidir. Bu değişiklikler, fırın atmosferindeki ya da sıcaklık rampalarındaki değişiklikler ile tanımlanır. Sıcaklık rampaları, fırın içi sıcaklığının değişme hızıdır. Bu artan sıcaklık olduğu gibi, azalan sıcaklık yani soğuma da olabilir. Tıpkı bir otomobilin hızının km/saat olarak ölçülmesi gibi, sıcaklık rampaları °C/saat olarak ölçülür. Seramik fırınlarını manuel olarak takip etmek mümkünse de, günümüzde pek çok elektrikli seramik fırını sıcaklık kontrol cihazları tarafından kontrol edilir. Sıcaklık yükselme hızı, bekletme süresi ve gerekiyorsa soğuma eğrisi bu cihazlarla programlanır. Seramik pişirimi sürecin en önemli aşamalarından biridir ve sır kalitesi ile çamurun olgunlaşması üzerinde doğrudan etkilidir. Birçok özel amaçlı seramik ürünün (örn. alümina seramikler, termal genleşmeye karşı dirençli ürünler, kristal sırlar, porselenler) benzersiz özelliklerinin sırrı, birçok geleneksel seramik türünün ve sırlardaki hatasız yüzeylerin nedeni doğru pişirme eğrisidir. Çalışacağınız seramik çamuruna karar verirken göz önünde tutmanız gereken konulardan biri de, yüksek sıcaklıklarda ısı kazanımının daha zor olduğudur. Yani seramik fırını ısındıkça, sıcaklığı artırmak zorlaşır. Örneğin, bir elektrikli seramik fırınının 150°C’de iken sıcaklığını 10°C yükseltmek için 50 kW harcadığını varsayalım. Bununla beraber, aynı seramik fırını 1000°C’de iken sıcaklığını 10°C yükseltmek için 300 kW’a ihtiyaç duyabilir. Bu sadece enerji tüketimini değil, aynı zamanda sıcaklık rampasını da etkiler. Seramik fırını 100°C’de iken 250°C/saat ile yükselebilirken, fırın içi sıcaklığı 1100°C’de iken 50°C/saat ile yükselebilir. Serbest soğumada, istenen sıcaklığa geldikten sonra fırın kapatılır ve kapalı fırının kendi hızında soğumasına izin verilir. Genellikle serbest soğuma, ana pişirim süresi ile yaklaşık aynı süreyi alacaktır. Fırınınızın hedef sıcaklığa ulaşması konusunda sıkıntı yaşıyorsanız ya da pişirim çok uzun sürüyorsa, kontrol edilmesi gereken ilk şey fırının elektrik gücüdür. Eğer fırınınız sigorta kutusundan çok uzaktaysa ya da sıcak bir yaz günü herkesin klima çalıştırdığı bir saatte pişirim yapıyorsanız voltaj düşüşleri yaşıyor olabilirsiniz.


In order to get the results you want in the ceramic kiln, it is very important to understand the kiln regime well.


In order to make ceramic firing, you should understand the stages that ceramic clay goes through during drying and firing; You have to consider a rather complex process.


FIRING PROGRAM | OVEN REGIME

The oven regime is a predetermined sequence of phases from the moment you turn the oven on until the moment you turn it off or cool it down enough to empty it. These changes are defined by changes in the furnace atmosphere or temperature ramps.

Temperature ramps are the rate of change of the furnace temperature. This can be an increasing temperature as well as a decreasing temperature, ie cooling. Just like the speed of a car is measured in km/hr, temperature ramps are measured in °C/hr.


Although it is possible to monitor ceramic kilns manually, many electric ceramic kilns today are controlled by temperature controllers. Temperature rise rate, holding time and, if necessary, cooling curve are programmed with these devices.


Ceramic firing is one of the most important stages of the process and has a direct effect on the glaze quality and the maturation of the mud. The secret to the unique properties of many special-purpose ceramic products (eg alumina ceramics, products resistant to thermal expansion, crystalline glazes, porcelains) is the correct firing curve, the reason for the flawless surfaces of many traditional ceramic types and glazes.


One of the issues to consider when deciding on the ceramic clay you will work with is that heat recovery is more difficult at high temperatures. That is, as the ceramic kiln heats up, it becomes more difficult to increase the temperature. For example, suppose that an electric ceramic kiln at 150°C consumes 50 kW to raise its temperature by 10°C. However, the same ceramic kiln at 1000°C may need 300 kW to raise its temperature by 10°C.


This affects not only energy consumption, but also the temperature ramp. While the ceramic kiln can rise by 250°C/hour at 100°C, the inside temperature of the kiln can rise by 50°C/hour at 1100°C.


In free cooling, after reaching the desired temperature, the furnace is turned off and the closed furnace is allowed to cool at its own pace. Generally, free cooling will take about the same time as the main cooking time.


If your oven is having trouble reaching the target temperature or if it takes too long to cook, the first thing to check is the oven's electrical power. If your oven is too far from the fuse box, or if you're cooking on a hot summer day at an hour when everyone is running the air conditioner, you may be experiencing voltage drops.

#Stoneware Production #Taş Eşya Üretim #Steinzeugproduktion #steengoed productie #Production de grès #producción de gres #Производство керамогранита #Παραγωγή κεραμικών

#stoneware manufacturer #taş eşya üreticisi #Hersteller von Steinzeug #steengoed fabrikant #fabricant de grès #fabricante de gres #производитель керамических изделий #κατασκευαστής πέτρινων ειδών #производител на каменинови изделия

9 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page