top of page

SIRLAMA YÖNTEMLERİ 1: FIRÇA İLE UYGULAMA

Sırlamayı öğrenmesi biraz zaman alabilir ve sır uygulama yöntemi, ürünün türüne - küçük, büyük, heykel, karo, açık formlar, kapalı formlar vb.-, elde etmeye çalıştığınız etkiye, beceri ve sabır seviyenize uygun olarak seçilir.


FIRÇA İLE UYGULAMA

Sırlama yöntemlerinin en çok zaman alanı, fırça ile uygulamadır. Pürüzsüz bir kaplama elde etmek, dikkatli bir uygulamayı gerektirir. Daldırma ile ulaşılamayacak noktaları, köşeleri olan ya da hiçbir şekilde daldırma ile sırlanamayacak ürünler için çok önemlidir. Fırçayla üç ile dört kat olarak uygulanır ve bir sonrakini uygulamadan önce her katın kurumasına izin verilir.

Kullanıma hazır sıvı sırlar, yalnızca fırça ile uygulama için formüle edilmiştir. Bu sırların sadece fırça için olmasının sebebi, içeriğindeki özel bileşenler nedeni ile standart sırlara göre daha kıvamlı olmaları ve fırçayla uyguladığınızda toplanma yapmamalarıdır.


Öncelikle uygulama yöntemine uygun sır seçimi yapılmalıdır. Fırça ile uygulama, daldırma ve dökme yöntemi ile karşılaştırıldığında sır üzerinde daha fazla kontrol sağlar, bu nedenle sırlarıyla belirli bir görünüm veya desen elde etmek isteyenler için, fırça ile uygulamak ve bunun için fazladan zaman ayırmak mantıklıdır.


Sırların fırçayla uygulanmasındaki en büyük sorunlardan biri fırça izidir. Bunun olmasının ana nedeni, sır katmanlarının çok ince uygulanması ve fırçanızın üzerinde yeterince sır olmamasıdır. Genel olarak, sır uygulaması için kullanılan fırçaların, iyi bir taşıma kapasitesi sağlayan uzun, yumuşak doğal kıllara sahip olması gerekir. Bisküvisi yapılmış ürün, çok fazla su emer ve az taşıma kapasiteli bir fırça, fırça efektleri bırakacaktır. Fırça izlerini en aza indirmek için, fırçayı suya batırın, tüm suyu silkeleyin, fırçayı sıra batırıp sırla tamamen yükleyin ve sırı yavaş hareketlerle yüzeye eşit şekilde dağıtın. Fırçanız dolu olmalıdır, böylece fırça ürünün üzerinde kolayca hareket eder. Fırçanıza sır doldurduğunuzda, kılların hemen altındaki sap kısmı da yüklenebilir ve ürünlerinizin üzerine damlamaya başlayabilir. Damlamayı önlemek için zaman zaman o alanı silmek için bir sünger kullanın.


Fırçayla uygulama sırasında, sır ilk uygulandığında parlak ve ıslaktır, ardından ürün suyu emdiğinde matlaşır. Nemli bir katın üzerine çok erken sürerseniz, ikinci bir kat uygulamak yerine alttaki katmanı hareket ettirirsiniz. Başka bir kat uygulamadan önce sırın kuruduğundan emin olun. Riske girmeyin ve acele etmeyin. Ne kadar çok katman uygularsanız, başka bir kat uygulamadan önce o kadar uzun süre beklemeniz gerekir. Sır dokunduğunuzda soğuksa, hala ıslak demektir. Özellikle fırça ile uygulamada, birkaç sır aşaması gerektiren karmaşık ürünler için, tamamen kuruması ve kuru bir yüzeyde çalışabilmek için iç kısımları bir gün önce sırlayın. Fırça ile uygulamada, fırça darbelerinizin yönünü her katta değiştirmeniz en iyisidir. Örneğin, ilk katınız yatay, ikinci çapraz ve üçüncü dikey olabilir. Hangi yönden başladığınız önemli değildir. Bu teknik, sır kalınlığını eşitler ve ürünlerinizdeki fırça izlerinden kurtulmanıza yardımcı olur.


Glazing may take some time to learn, and the method of applying glaze is chosen according to the type of product - small, large, sculpture, tile, open forms, closed forms, etc. - the effect you are trying to achieve, and your skill and patience level.


APPLICATION WITH BRUSH

The most time-consuming of the glazing methods is the application with a brush. Obtaining a smooth coating requires careful application. It is very important for products that have points, corners that cannot be reached by dipping or cannot be glazed by dipping in any way. It is applied with a brush in three to four coats and each coat is allowed to dry before applying the next.

Ready-to-use liquid glazes are formulated for brush application only. The reason why these glazes are only for brushes is that they are more viscous than standard glazes due to the special components they contain and do not clump when you apply them with a brush.


First of all, glaze selection should be made in accordance with the application method. Brushing gives more control over the glaze compared to the dipping and pouring method, so for those who want to achieve a particular look or pattern with their glaze, it makes sense to apply with the brush and take the extra time for it.


One of the biggest problems in applying glazes with a brush is brush marks. The main reason this happens is because the layers of glaze are applied too thin and you don't have enough glaze on your brush. In general, brushes used for glaze application should have long, soft natural bristles that provide a good carrying capacity. The biscuit made product absorbs a lot of water and a brush with a small carrying capacity will leave brush effects. To minimize brush marks, immerse the brush in water, shake off all the water, dip the brush in the row and load it completely with the glaze and distribute the glaze evenly over the surface with slow movements. Your brush should be full so that the brush moves easily over the product. When you fill your brush with glaze, the handle just below the bristles can also load and start dripping onto your products. Use a sponge to wipe that area from time to time to avoid dripping.


During brush application, the glaze is shiny and wet when first applied, then becomes matte as the product absorbs water. If you apply too soon over a damp coat, you will move the underlying layer instead of applying a second coat. Make sure the glaze is dry before applying another coat. Do not take risks and do not rush. The more layers you apply, the longer you have to wait before applying another coat. If the glaze is cold to the touch, it is still wet. For complex products that require several glaze steps, especially when applying with a brush, glaze the insides the day before to allow them to dry completely and work on a dry surface. When applying with a brush, it is best to change the direction of your brush strokes with each coat. For example, your first floor can be horizontal, second diagonal, and third vertical. It doesn't matter which way you start. This technique equalizes the glaze thickness and helps you get rid of brush marks on your products.

#Stoneware Production #Taş Eşya Üretim #Steinzeugproduktion #steengoed productie #Production de grès #producción de gres #Производство керамогранита #Παραγωγή κεραμικών

#stoneware manufacturer #taş eşya üreticisi #Hersteller von Steinzeug #steengoed fabrikant #fabricant de grès #fabricante de gres #производитель керамических изделий #κατασκευαστής πέτρινων ειδών #производител на каменинови изделия

2 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page