top of page

SIRLAMA YÖNTEMLERİ 4: PÜSKÜRTME & DİĞERLERİ

PÜSKÜRTME

Püskürtme, bir parçayı sırlamanın en hızlı ikinci yoludur ve daldırma veya dökme ile sırlanamayan ürünler için idealdir. Birkaç parçayı arka arkaya hızlıca sırlamanın veya püskürtmeyle elde edilebilen özel etkileri oluşturmanın en etkili yoludur.

Sır parçacıklarını solumadığınızdan emin olmak için bir maske takmanız ve bir hava kompresörü ve bir püskürtme tabancasının yanı sıra egzoz fanı ile donatılmış bir sırlama kabini kullanmanız gerekir.


Püskürtmenin, havaya karışan çok fazla sır israf etme olasılığı vardır. Ancak çok fazla püskürtme yapılırsa, fazla sır filtreden ve sırlama kabini içinden toplanabilir ve yeniden kullanılabilir.


Her zamanki gibi, genellikle ürünün öncelikle içi dökme yöntemiyle sırlanır ve püskürtme, birkaç eşit kat halinde yapılır. Her biri birincisi kurumadan uygulanmalıdır, yoksa sır üründen kalkabilir. Her kat, biraz pudralı görünmesi için hafifçe uygulanmalıdır.


Sırın doğru kalınlığını anlama ve bunu her yerde, özellikle ulaşılması zor alanlarda elde etmek zordur. Zamanla kalınlığı bir tırnakla kazıyıp hissederek ölçebilirsiniz.


Püskürtme tabancaları çok hassastır ve tıkanma eğilimindedirler. Bu nedenle püskürtme tabancanızın sır parçacıklarından tıkanmamasını sağlamak için, parçacıkların içinden geçmesine izin verecek kadar büyük bir nozüle sahip olduğundan ve sırınızın tabancaya koymadan önce elenmiş olduğundan emin olun. Püskürtme tabancasını kullanımdan hemen sonra durulayıp temiz su püskürterek temizleyin. Püskürtme tabancasında kalan sır, onu aşındıracak ve kullanılmaz hale getirecektir. Tüm uygun ekipmana sahipseniz, daldırma, dökme veya fırçalama yerine püskürtme son derece hızlı olabilir ve kolayca çok düzgün bir kaplama oluşturur.


AIRBRUSH

Airbrush, kurşun kalem kadar ince bir spreyden geniş bir desene ayarlanabilen çok küçük bir püskürtme tabancasıdır. Bunlar sır uygulaması için kullanılmaz, ancak genellikle sır altı ve sır üstü ile dekoratif efektler için kullanılır.


SÜNGERLE UYGULAMA

Sırların süngerle uygulaması, çok ilginç yüzeyler oluşturabileceğiniz eski bir tekniktir. Farklı dokulardaki süngerler şekillendirmek için kesilebilir veya yırtılabilir ve sır veya oksitte tekrar eden bir sır üstü bezeme desenini damgalamak için çok uygundur.


Belirli bir sırdan kalın ve eşit bir kaplama istiyorsanız bu yöntem tavsiye edilmez, ancak kabarık kısımları yakalamak için pullara ve oymalara hafif bir kaplama uygulamak iyi olabilir. Farklı sünger türleri kullanmak farklı sonuçlar verecektir, bu nedenle deneyler bazı ilginç doku sonuçlarına yol açabilir. Sırlarınızı kirletmemek için, süngerinizi sırlar arasında temizlediğinizden emin olun.


SIR ÇEŞMESİ

Büyük parçaların içini sırlamak için bir sır çeşmesi faydalıdır. Ürün, zemindeki bir düğmeyle etkinleştirildiğinde, bir elektrikli pompanın yukarı doğru güçlü bir sır duşu sağladığı bir nozül üzerine yerleştirilir. Bu yöntem, fazla dağınıklığa neden olmadan, ürününüzün içini çok hızlı bir şekilde sırlamanıza olanak tanır. Bu yöntemle sırlama için fışkıran sırın üzerine ürünü baş aşağı tutabilirsiniz.


“ŞELALE” YÖNTEMİ

Karoların büyük üretimler için sırlanmasında "şelale" sistemi kullanılmaktadır. Bu, karoları üzerlerine dökülen ince bir sır şelalesinin altında taşıyan bir taşıma bandından oluşur. Uygulama kalınlığı, konveyör bandının hızı ve sır akış miktarı ile kontrol edilir. Fazla sır, tekrar şelaleye pompalanan bir tanka akar. Bu makinelerde genellikle karoların kenarlarındaki fazla sırları alan otomatik temizleyiciler bulunur.


SPRAYING

Spraying is the second fastest way to glaze a part and is ideal for products that cannot be glazed by dipping or pouring. It is the most efficient way to glaze several parts in quick succession or to create special effects that can be achieved by spraying.

To make sure you don't breathe in glaze particles, you'll need to wear a mask and use a glazing cabinet equipped with an air compressor and a spray gun, as well as an exhaust fan.


Spraying is likely to waste a lot of glaze getting airborne. However, if too much is sprayed, the excess glaze can be collected from the filter and inside the glazing cabinet and reused.


As usual, the product is usually first glazed by pouring and spraying is done in several equal coats. Each of them should be applied before the first one dries, otherwise the glaze may be removed from the product. Each coat should be applied lightly to make it look a little powdery.


Understanding the correct thickness of the glaze and getting it everywhere, especially in hard-to-reach areas, is difficult. Over time, you can measure the thickness by scraping it with a fingernail and feeling it.


Spray guns are very sensitive and tend to clog. So to ensure that your spray gun is not clogged with glaze particles, make sure it has a nozzle large enough to allow particles to pass through and that your glaze is sieved before you put it in the gun. Clean the spray gun immediately after use by rinsing and spraying with clean water. The glaze remaining in the spray gun will corrode it and render it unusable. If you have all the appropriate equipment, spraying rather than dipping, pouring or brushing can be extremely fast and easily creates a very smooth coating.


AIRBRUSH

An airbrush is a very small spray gun that can be adjusted from a spray as fine as a pencil to a wide pattern. They are not used for glaze application, but are generally used for underglaze and overglaze and decorative effects.


APPLICATION WITH SPONGE

Sponge application of glazes is an ancient technique with which you can create very interesting surfaces. Sponges of different textures can be cut or torn to shape and are well suited for stamping a repeating overglaze decoration pattern in glaze or oxide.


This method is not recommended if you want a thick, even coating of a particular glaze, but it may be good to apply a light coating to the flakes and carvings to catch the raised parts. Using different types of sponges will yield different results, so experiments can lead to some interesting texture results. Be sure to clean your sponge between glazes, so as not to contaminate your glazes.


SIR FOUNTAIN

A glaze fountain is useful for glazing the inside of large pieces. The product is placed over a nozzle where, when activated by a button on the floor, an electric pump delivers a powerful upward shower of glaze. This method allows you to glaze the inside of your product very quickly, without causing much clutter. With this method, you can hold the product upside down on the gushing glaze for glazing.


“WATERFALL” METHOD

The "waterfall" system is used for glazing tiles for large productions. It consists of a conveyor belt that carries the tiles under a fine waterfall of glaze poured over them. Application thickness is controlled by the speed of the conveyor belt and the amount of glaze flow. Excess secret flows back into a tank, which is pumped into the waterfall. These machines are usually equipped with automatic cleaners that remove excess glaze from the edges of the tiles.

#Stoneware Production #Taş Eşya Üretim #Steinzeugproduktion #steengoed productie #Production de grès #producción de gres #Производство керамогранита #Παραγωγή κεραμικών

#stoneware manufacturer #taş eşya üreticisi #Hersteller von Steinzeug #steengoed fabrikant #fabricant de grès #fabricante de gres #производитель керамических изделий #κατασκευαστής πέτρινων ειδών #производител на каменинови изделия

7 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page