top of page

Sofra Adabı Table Manners

Sofra Adabı

Sofra, yalnızca fizyolojik gereksinimlerin karĢılandığı basit bir fiziksel ortam değil; aynı zamanda, aile üyelerini çevresinde bir araya getiren ve onların birbirleriyle çok boyutlu etkileĢimlere girmelerini sağlayan son derece kapsamlı bir toplumsal olgudur. Sofra; toplumsal yaĢamın içinde törenler, düğünler, eğlenceler, ölümler, festivaller gibi farklı toplumsal etkinliklerde çok farklı amaçlar için kurulur. Bu bağlamda sofra; gündelik yaĢamda kimi zaman yemek yenen, karın doyurulan bir lokanta; kimi zaman kültürel değerlerin ve normların öğrenildiği bir kültür merkezi; kimi zaman çeşitli davranış kalıplarının kazanıldığı bir eğitim kurumu; kimi zaman aile ile ilgili ciddi kararların alındığı bir toplantı salonu, kimi zaman güven duygusunun yaşandığı psikolojik bir terapi merkezi, kimi zaman ise yemek öncesinde ve sonrasında dua edilen bir tapınak olma iĢlevini üstlenmektedir.


Aynı zamanda sofra; içinde aile kurumunun da yer aldığı en genel anlamda sosyal, kültürel, siyasal, ekonomik ve sınıfsal özellikleriyle toplumsal yapıyı birebir yansıtan sosyolojik bir modeldir. Bu model, toplumsal yapının temel bileĢenleri olan aile, eğitim, din, siyaset, hukuk gibi temel toplumsal kurumlar ile bu kurumların içerisinde barındırdığı toplumsal ilişkiler, toplumsal statüler, toplumsal roller, toplumsal değerler ve toplumsal normlar hakkında da son derece zengin bilgiler içermektedir.


Sofra, sadece toplumun durağan yapısı hakkında bilgi vermekle kalmaz; aynı zamanda bu yapıda zaman içinde meydana gelen değişmeleri de canlı bir biçimde yansıtır. Belirli bir toplumda yeme içme alıĢkanlıkları ve sofra adabına ilişkin davranış kalıplarında zaman içinde görülen farklılaşmalar, aslında toplumsal yapının diğer alanlarında meydana gelen toplumsal değiĢmelerin birebir izdüĢümüdür. Bu anlamda, belirli bir toplumda sofra ve sofra adabının zamana yayılı olarak gözlemlenmesi, o toplumun bütününün geçirdiği toplumsal ve kültürel değişimin yönünü ve niteliğini saptamak için son derece önemli kanıtlar ortaya koymaktadır.


Sofrada kullanılan kap kacak, bunların sofraya dizilişi, yemeğin pişirilişi, yemeğin türü, yemeğin sunuluş biçimi, yemeğin yeniliş şekli ve bu süreçte ortaya çıkan bireylerin tüm duyuş, düşünüş ve davranış kalıpları kültürle de yakından ilişkilidir. Sofraya ilişkin bu unsurlar, toplum içinde yüzlerce, belki de binlerce yıldan beri kuşaktan kuşağa aktarılmış olan ve bu anlamıyla, toplumun âdeta kalıtım malzemesi olarak görülebilecek gelenek, görenek, örf ve âdetlerinin birer yansıması olarak ele alınabilir. Beraberinde sofra adabı da toplumun kültürü başta olmak üzere, toplum yapısı ve bu yapıda zamanla meydana gelen değişmeleri göstermekte ve beraberinde sofra konusunu incelenmeye değer karmaşık bir sosyolojik olgu hâline getirmektedir







Table Manners

The table, when it is supposed, is not in a simple literal sense; At the same time, it is a real phenomenon that brings family members together and engages in multidimensional interactions that practice. Table; to be very different in different events in life such as programs, weddings, entertainments, events, festivals. In this context, the table; a restaurant where meals are sometimes eaten and fed; sometimes a cultural center where riches and norms are learned; an educational training in which various patterns are sometimes acquired; Sometimes it is a meeting room where local decisions about the time are taken, sometimes the visit of the trust center takes on the function of a visitor, sometimes a meal and a person who comes after.


At the same time, the table; It is a sociological model that reflects the social structure with its social, cultural, political, economic and class characteristics in the most general sense, including the family institution. This model also contains extremely rich information about the basic components of the social structure, such as the family, education, religion, politics, and law, and the social relations, social statuses, social roles, social values ​​and social norms that these institutions contain.


The table not only gives information about the stable structure of society; it also vividly reflects the changes in this structure over time. The differentiations over time in the eating habits and table manners behavior patterns in a particular society are actually the exact projections of the social changes that occur in other areas of the social structure. In this sense, the observation of table and table manners in a particular society over time provides extremely important evidence to determine the direction and quality of the social and cultural change that the whole society has undergone.


The utensils used at the table, their arrangement on the table, the cooking of the food, the type of food, the way the food is presented, the way the food is eaten, and all the perceptions, thoughts and behavior patterns of the individuals that emerge in this process are also closely related to culture. These elements related to the table can be considered as a reflection of the traditions, customs, customs and traditions that have been transferred from generation to generation in the society for hundreds, perhaps thousands of years, and which, in this sense, can be seen as the hereditary material of the society. Along with it, table manners show the social structure, especially the culture of the society, and the changes that have occurred in this structure over time, and together with it, the subject of tableware becomes a complex sociological phenomenon worth examining.


2 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page