top of page

Stoneware Nasıl Yapılır?

Taş eşya binlerce yıldır var olmasına rağmen, teknoloji çömlekçilerin onu her zamankinden daha hızlı ve daha kolay yapmasını sağladı. Bugün taş ürünleri oluşturmanın üç ana yöntemi vardır. Bunlar kalıplama, döküm ve el işçiliğidir.


Kalıplama

Taş eşya için kalıplama, kili bir kalıba ateşlemeden önce yerleştirme eylemidir. Üreticiler, plastik gibi malları ölçekli olarak üretmek için benzer süreçler kullanır.

Bu işlemle kupalar, çelikler ve diğer taş ürünleri oluşturmak için üreticiler, nihai ürün şeklinde içi boş bölümlü bir kalıp yaparlar. Kayma adı verilen sıvı kil ve su bulamacı deliğe dökülür ve kalıbın kenarı etrafında sertleşir. Bulamacın dış kenarı katı hale geldikten sonra, sıvı iç kısım dışarı çıkar. Ardından çömlekçiler kupayı kalıptan çıkarır. Daha sonra kurur ve fırına girer.

Kalıplama, çömlek üretmenin yaygın bir yoludur. Binlerce tek tip ürün üretmek için ucuz ve kolay bir yöntemdir. Fabrikalar ayrıca bir ısı presi veya başka bir baskı ekipmanı ile tasarımlara baskı yapmak için kalıpları kullanabilir. Bununla birlikte, kalıplanmış taş eşyalarla ilgili en büyük şikayetlerden biri kırılgan olmasıdır. Bu kupalar üzerindeki baskılı tasarımlar, yıllarca kullanıldıktan ve bulaşık makinesinde döndükten sonra zamanla solma eğilimindedir.


Döküm Çamuru bir kalıba sıvı haldeki kil dökülmesi ve bir döküm formu içine izin içerir. Diğer çömlek yapma yöntemlerinin aksine, slipcasting ( döküm çamuru ), çömlekçilerin bir çömlek çarkında toplu olarak üretemeyeceği daha karmaşık şekillere izin verir. Kil kalıba girdikten sonra sertleşir ve şeklini koruyana kadar içi boş bir kalıp oluşturur. Hava koşullarına bağlı olarak bu işlemin tamamlanması saatler sürebilir. Parça kuruduktan sonra, yapımcılar onu perdahlayabilir ve fırında pişirebilirler.

Slipcasting ( döküm çamuru ), kolayca el yapımı olmayan şekillere izin verirken, bu tür çömlekler kırılgandır. Kolay kırılır ve yüksek sıcaklıklara dayanmaz, bu nedenle bulaşık makinesinde, mikrodalgada veya fırında kullanmak her zaman güvenli değildir.


Torna Çamuru

Kalıpların ortaya çıkmasına ve dökümün gelişmesine rağmen, birçok çömlekçi hala çanak çömlek çarkları üzerinde taş eşya yapmayı tercih ediyor. Zanaatkârlar bunu binlerce yıldır yapıyor. Bu yöntemin ana mekanizması her zaman kaliteyi daha iyi garanti eden çömlekçinin elleridir . Ancak çömlekçiler tekerleklerini tercihlerine bağlı olarak elektrikli veya manuel tekerlekler dahil olmak üzere birkaç farklı yöntemle çalıştırabilirler.

"Tekerlek fırlatma" terimi, çömlekçinin tam anlamıyla çömlek çarkına bir parça kil fırlattığı sürecin başlangıcından gelir. Çömlekçi daha sonra kili tekerleğin ortasında ortalar ve kili istenen şekle getirmek için su ve ıslak ellerini kullanarak onu oluşturur.

Çömlekçi kili şekillendirdiğinde, onu ince bir metal telle çömlek çarkından keserler. Kısa süre sonra kupa, kupa veya kase , gücünü artırmak için bir tutamaç veya başka süslemeler alır.



94 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page