top of page

Sukulent Nedir?

Succulent, su depolamaya adapte olmuş kalın etli dokulara sahip herhangi bir bitki. Bazı sulu meyveler (örneğin kaktüsler) suyu yalnızca gövdede depolar ve yaprakları yoktur veya çok küçük yapraklara sahip değildir, oysa diğerleri (örneğin agavlar) suyu esas olarak yapraklarda depolar.



Sukulentlerin çoğu derin veya geniş kök sistemlerine sahiptir ve yarı kurak mevsimi olan çöllere veya bölgelere özgüdür. Etli bitkiler, Aizoaceae, Cactaceae ve Crassulaceae üyeleri baskın olarak etli olmak üzere 60'tan fazla bitki ailesinde bulunur. Aloe, Echeveria, Kalanchoe ve diğerleri de dahil olmak üzere bir dizi süs ve ev bitkisi olarak yetiştirilmektedir.



Birçok sulu meyvede yaygın bir adaptasyon, bitki yapraklarının ve gövdelerinin yüzeyinde küçük ağız benzeri yapılar olan stomalarının açılma zamanlamasıdır. Stomalar, çevreden karbondioksit alımına ve çevreye su ve oksijen kaybına izin verir.



Çoğu bitkinin aksine, birçok etli bitkinin stomaları gündüzleri kapalı ve geceleri açıktır. Sonuç olarak, sıcak ve kuru gündüz saatlerinde su kaybı (terleme) en aza indirilir ve karanlıkta karbondioksit (CO2) alımı gerçekleşir. Bu nedenle, bu sulu bitkiler, crassulacean asit metabolizması adı verilen değiştirilmiş bir CO2 fiksasyonu ve fotosentez formu sergiler.


2 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page