top of page

Stoneware Tüketim

Güncelleme tarihi: 25 Ağu 2022

Pomza başlıca 3 sektörde kullanılmaktadır;

1- İnşaat sektöründe,

2- Çeşitli sanayii sektörlerinde aşındırıcı olarak,

3- Tarım sektöründe.

Pomza; ülkemizde ve dünyada geniş anlamda inşaat sanayiinde kullanılmaktadır. Ülkemizde üretilen pomzanın % 90'ı yurt içinde inşaatlarda kullanılmaktadır. Pomza, perlitin kullanıldığı alanların genellikle tümünde kullanılır. Perlit gibi genleştirmek için enerji ve yatırım gerekmediğinden, inşaat sektöründeki kullanımı son yıllarda hızla artış göstermektedir. Bu artışın elbette somut nedenleri vardır. Bu nedenlerin başlıcalan şöyle sıralanabilir.

Pomza; normal kumun ve çakılın 1/3 ile 2/3'ü kadar yoğunluğa sahiptir. Aynı durum pomza ile yapılan betonlarda da görülür.

Pomza betonun normal betondan hafif olması nedeni ile zaman ve işçilikten tasarruf sağlamaktadır. Ayrıca zemin mekaniği açısından temele iletilen yük azalacağından yaklaşık % 17 civarında inşaat demirinden tasarruf sağlanması mümkündür.

Pomzanın ısı geçirgenlik kat sayısı normal betondan 6 kat daha fazla izolasyon sağlamakta ve bu özelliğinden dolayı da büyük çapta ısı ve enerji tasarrufiı sağlanmaktadır.

Örnek olarak TS-1114'e uygun hafif gözenekli agragalann (Türkiye'de üretilen pomzalar genelde TS-1114'e uygundur) birim hacim ağırlığı

800-900kg/m3 ve ısı iletkenliği hesap değeri 0.33-0.8 kcal/mh0C'dir. Bu örneklerde görülebileceği gibi pomzadan üretilen yapı elemanlarının ısı yalıtımı diğer malzemelerden üretilenden kat kat fazladır.

Pomzanın sanayii sektöründeki kullanım alanlarının başmda aşındırıcı sanayii gelmektedir. Pomza çok kırılgan ve sertliği 5-6 civarındadır. Öğütme sırasında camsı, midye kabuğu şeklinde kırılır. Keskin kenarlı yapısı en ince boyutuna indirildiğinde bile kalmaktadır.

Oldukça hafif aşındırıcı olarak sınıflandırılan pomza gerek doğal, gerek doğal olmayan madeni eşyaları ve yumuşak metalleri (gümüş gibi) cilalamakta kullanılır.

Aşındırıcı sanayii dışında pomza aşağıda sıralanan sanayiilerde de kullanılır:

Boya sanayiinde: Pürüzlü kaplamada (Kaleterasit), ses izole edici duvar boyası, motifi boya için astar macunu düzeltmede ;

Kimya sanayiinde: Kimyasal taşıyıcı ve filtrasyon malzemesi olarak;

Metal ve plastik sanayiinde: Temizleme ve cilalama, titreşim özelliği olan malzemeler yapımında son ameliye için, elektriksel kaplama, taş basma kalıplarını temizlemede;

Cam sanayiinde: Televizyon tüpü düzeltme, cam cilalama, kesik cam tamamlama malzemesi olarak;

Mobilya sanayiinde: Cilalama, piyano anahtarı ve resim çerçevelerinde motif vermede;

Elektronik sanayiinde: Devre plaketlerini temizlemede;

Seramikte: Astar malzemesi olarak; tekstilde de kot kumaşının ağartılmasmda; Tarım sektöründe: Toprağm özelliklerini ıslah etmek ve suni gübrenin topaklaşmasmı önlemek amacı ile anti-kek olarak; [9].

Dünya pomza taşı tüketimi oldukça değişkendir. Ham veya kırılmış şekilsiz parçalar halindeki esas tüketimi oluşturmaktadır.



Pumice is mainly used in 3 sectors;

1-In the construction industry,

2-As abrasive in various industrial sectors,

3-In the agricultural sector.

pumice; It is widely used in the construction industry in our country and in the world. 90% of the pumice produced in our country is used in domestic construction. Pumice is generally used in all areas where perlite is used. Since it does not require energy and investment to expand like perlite, its use in the construction industry has been increasing rapidly in recent years. Of course, there are concrete reasons for this increase. The main reasons can be listed as follows.

pumice; It has 1/3 to 2/3 density of normal sand and gravel. The same situation is seen in concrete made with pumice.Since pumice concrete is lighter than normal concrete, it saves time and labor. In addition, since the load transmitted to the foundation will decrease in terms of soil mechanics, it is possible to save approximately 17% of rebar.

The heat permeability coefficient of pumice provides 6 times more insulation than normal concrete, and due to this feature, a great deal of heat and energy savings are provided.

For example, unit volume weight of light porous aggregates conforming to TS-1114 (Pumice produced in Turkey generally conforms to TS-1114)

800-900kg/m3 and thermal conductivity calculation value is 0.33-0.8 kcal/mh0C. As can be seen in these examples, the thermal insulation of the building elements produced from pumice is many times higher than that produced from other materials.

The abrasive industry is one of the main areas of use of pumice in the industrial sector. Pumice is very brittle and its hardness is around 5-6. During grinding, the glassy, ​​mussel shell is broken. Its sharp-edged structure remains even when reduced to its thinnest size.

Classified as a very mild abrasive, pumice is used to polish both natural and unnatural metalware and soft metals (such as silver).

Apart from the abrasive industry, pumice is also used in the industries listed below:

In paint industry: In rough coating (Kaleterasit), sound-insulating wall paint, primer paste for motif painting;

In the chemical industry: As a chemical carrier and filtration material;

In the metal and plastic industry: Cleaning and polishing, for final work in the production of vibrating materials, electrical coating, cleaning of lithographs;

In the glass industry: As a TV tube straightening, glass polishing, cut glass finishing material;

In the furniture industry: polishing, giving motifs on piano keys and picture frames;

In the electronics industry: Cleaning circuit boards;

In ceramics: As a lining material; bleaching of denim fabric in textile; In the agricultural sector: As an anti-cake in order to improve the soil properties and prevent agglomeration of artificial fertilizers; [9].

World pumice stone consumption is highly variable. It constitutes the main consumption in the form of raw or broken amorphous pieces.

The pumice consumption of the world is given below;

#Stoneware Production #Taş Eşya Üretim #Steinzeugproduktion #steengoed productie #Production de grès #producción de gres #Производство керамогранита #Παραγωγή κεραμικών

#stoneware manufacturer #taş eşya üreticisi #Hersteller von Steinzeug #steengoed fabrikant #fabricant de grès #fabricante de gres #производитель керамических изделий #κατασκευαστής πέτρινων ειδών #производител на каменинови изделия

1 görüntüleme0 yorum

Comentários


bottom of page