top of page

Türk kahvesinin tarihçesi

Güncelleme tarihi: 7 Tem 2021

Birçoğunuz gibi ben de harika bir espressodan gerçekten keyif alıyorum ama aynı zamanda hayattaki daha güzel şeyleri de takdir ediyorum. Yani daha ince öğütülmüş. Normal aralığınızın dışına çıkmak ve daha kaliteli bir içecek denemek istiyorsanız, başlamak için iyi bir yer Türk kahvesidir.

Türk kahvesi Türkiye'ye ilk olarak 1540 civarında tanıtıldı. Tarih bize Yemen'in Türk Valisi Özdemir Paşa tarafından tanıtıldığını söylüyor. Bölgesinde yeni bir içecek keşfetti, ne olabileceğine dair üç tahmininiz var (ipucu, kahveydi). Akıllıca, onu Kanuni Sultan Süleyman'ın dikkatine sunduğundan emin oldu.


Sultan'ın personeli, içeceği hazırlamak için yeni bir yöntem denemeye karar verdi. Kahveyi ince öğütmek için havan kullandılar ve daha sonra Ibrik adı verilen özel bir kap kullanarak demlediler. Sarayda hemen büyük bir hit oldu ve aslında Türk tarihi ve kültürünün ayrılmaz bir parçası oldu. Bu harika yeni içeceği ilk deneyenler, seçkinlerin konakları oldu. Daha sonra kitleler ve nihayetinde tüm Osmanlı İmparatorluğu tarafından tüketildi.

Kısa süre sonra “Kahveci Usta” olarak bilinen kahve profesyonelleri tarafından hazırlanıyordu. Birçok sarayda olduğu kadar yüksek rütbeli memurlar ve varlıklı vatandaşlar tarafından da istihdam edildiler. Belki de günümüz baristalarına bir başlangıç. Bu profesyonellerin çoğu, Türk kahvesi ve diğer kaliteli içeceklerin servis edildiği kendi kahvehanelerini de açmaya devam etti.

1656'da Osmanlı Sadrazamı Köprülü kahvehaneleri kapatmak için kanun çıkardı. Bu davranış, onları ziyaret eden Türkiye halkını şok etti. Yasayı çiğnemenin cezası aşırıydı ve dayaktan boğulmaya kadar değişiyordu. Siyaseti ve hatta Sultan'ı devirmenin yollarını tartışmak için buluşma yerleri olarak hizmet ettiklerine inanılıyordu. İktidardakiler kahvehaneleri bir tehdit olarak gördüler ve isyanın alevlerini önceden söndürmeye çalıştılar.

Daha az yoğun bir konuya geçiş yapan Türk kahvesi ile gelişen evlilik gelenekleri bile var. Potansiyel bir yeni gelin, kayınvalideye, onun değerini test etmek için kahve yapacak, başarısızlık utanç ve halk arasında dedikodu edilme riskini göze alacak. Ayrıca gelin, ne kadar ilgilendiğinin bir ölçüsü olarak normalde tatlı olan içeceğe tuz katacaktır. Çok fazla tuz, şansınızın iyi görünmediği anlamına gelirken, çok az tuz, işlerin güzel bir şekilde şekillendiği anlamına gelir. Bir erkek koca bir fincan tuzlu kahveyi içebilirse, erkekliğini kanıtlar ve onunla evlenmeye hazır olduğunu söyler.

Umarım bu küçük kahve/tarih dersini beğenmişsinizdir. Bir dahaki sefere ibrikiniz olmasa bile Türk kahvesi hazırlama yöntemlerini inceleyeceğiz.


2 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page