top of page

Türkiye'de Ev Dekorasyonu Objelerinin Yeni Lüksü


2000'li yıllarda Türkiye'nin değişen sosyo-ekonomik ve siyasi yapıları lüks tüketim pratiklerini etkilemiştir. Türkiye'de yeni bir modern muhafazakar sınıf ortaya çıktı. Muhafazakar yaşam tarzı, evrensel bir modernite anlayışı çerçevesinde yeni bir boyut kazanmış ve kamusal alanda görünürlük kazanmıştır. Muhafazakar yaşam tarzının lüks tüketim biçimleri, evrensel estetik söylemde yeniden estetikleştirilmiş ve üst ve orta sınıf arasında yayılmıştır. Böylece gelenekselden ilham alan modern ve/veya yenilikçi lüksün dekoratif objeleri popüler ve trend bir tat haline geldi. Bu özel konuyla ilgili literatür taraması, geleneksel esinli modern ve/veya yenilikçi lüks dekoratif objelerin analizinde teorik bir boşluk olduğunu ortaya koymaktadır. Bu boşluğu doldurmak için tez iki yönü hedeflemektedir. İlk olarak, Veblen'in boş zaman sınıfı teorisi ve Bourdieu'nün ayrım teorisi ışığında "mütevazı göze çarpan" estetizm teorisi elde edildi. Teori, Hiref ve Armaggan lüks dekorasyon markalarının dekoratif objeleri üzerinden oluşturulmuştur. Geleneksel motiflerin modern form üzerine eklemlendiği tespit edilmiştir. İkinci olarak modern ve gelenekleri koruyan yaşam tarzının lüks tüketim pratiklerinden biri olan bu ev dekoratif objeleri bu teorik bakış açısıyla incelenmiştir. Muhafazakarlığın üst sınıfın egemenliğini tesis etmede aracı bir faktör olduğu görüşü, bu nesnelerin tasarımı üzerinden analiz edilmiştir. Böylece gelenekseli koruyan muhafazakar tasarım söyleminin üst sınıfın egemenliğini sürdürmede bir araç olarak işlev gördüğü tespit edilmiştir.

In the 2000s, Turkey's changing socio-economic and political structures affected luxury consumption practices. A new modern conservative class has emerged in Turkey. The conservative lifestyle gained a new dimension within the framework of a universal understanding of modernity and gained visibility in the public sphere. The luxury consumption forms of the conservative lifestyle were re-aestheticized in the universal aesthetic discourse and spread among the upper and middle class. Thus, decorative objects of modern and/or innovative luxury inspired by the traditional became a popular and trendy taste. The literature review on this particular topic reveals a theoretical gap in the analysis of traditionally inspired modern and/or innovative luxury decorative objects. To fill this gap, the thesis aims at two aspects. First, the "modest salient" theory of aestheticism was obtained in the light of Veblen's theory of leisure class and Bourdieu's theory of distinction. The theory is based on the decorative objects of the luxury decoration brands Hiref and Armaggan. It has been determined that traditional motifs are articulated on the modern form. Secondly, these home decorative objects, which are one of the luxury consumption practices of the modern and tradition-preserving lifestyle, are examined from this theoretical point of view. The view that conservatism is a mediating factor in establishing the dominance of the upper class has been analyzed through the design of these objects. Thus, it has been determined that the conservative design discourse that protects the traditional functions as a tool in maintaining the dominance of the upper class.


#art#ceramic#handmade#business#artist#sculpture#pottery#clay#ceramica#keramik#sanat#seramik#elyapımı#artist#heykel#kil#archaology#padang#sejarah#tarih#arkeoloji#megalitikum#sanattarihçi#sanattarihçiler#sanattarihçisi#sanattarihçileri#history#tarih#jingdezhen#seramigintarihi#jingdezhenseramigi#jingdezhenceramics#china#chineseceramics#cin#cinseramigi#home#dekorasyon #istanbul#mobilya#home#interiordesign#turkey#decoration#evdekorasyon #furniture#luxury#decor#design#realestate#design#mimar#house#interior #homedecor#housing#villa#dekorasyonfikirleri#moda
3 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page