top of page

ŞAMOT NEDİR VE SERAMİK ÇAMURUNA NEDEN EKLENİR?

Şamot, en basit tanımıyla, pişirildikten sonra öğütülmüş kildir. Seramik çamuruna şamot eklemenin, kurumadan çatlamaya, işlenebilirlikten plastikliğe kadar çamurun birçok özelliği üzerinde etkisi vardır.

Şamot, en basit tanımıyla, pişirildikten sonra öğütülmüş kildir. Seramik ve stoneware çamurlarını güçlendirmek ya da doku vermek için çamur bünyesine eklenir ve yüksek oranda alümina ve silika içerir. Alümina, alüminyum ve oksijenin kimyasal bir bileşimidir. Yüksek bir erime noktasına sahiptir. Aynı zamanda yüksek mekanik mukavemete sahip olup aşınmaya ve yıpranmaya karşı çok dayanıklıdır. Silika doğal olarak bulunan, çamur ve sırlarda cam oluşturan bir bileşendir. Ancak bundan daha önemlisi, seramik çamurunun strüktüründe merkezi bir rol oynar. Çamurun ”iskeleti”dir. Seramik çamurunun bileşenleri kendilerini silikaya bağlar. Bu nedenle silika, yapısal bütünlüğünü geliştirerek çamuru daha güçlü hale getirir. Silika ayrıca çamur kuruma ve pişme küçülmesini ayarlamaya da yardımcı olur. Şamot, çok inceden kabaya kadar birçok parçacık boyutunda olabilir. Seramik ve stoneware çamurlarına daha güçlü hale getirdiğinden, elle serbest şekillendirme ya da heykel yapımı için kullanılan seramik çamurlarında yaygın bir katkı maddesidir. Genellikle, kalın şamotlu çamurlar büyük heykeller yapmak isteyenler için idealdir. Özellikle çömlekçi tornasında büyük boyutlu işler yapmak istendiğinde şamotlu çamurlar tercih edilir. Bununla birlikte, yüksek şamot içeren çamurlar tornada şekillendirme için her zaman ideal değildir, çünkü ellerde cilt tahrişine neden olabilir. Çömlekçi tornasında çalışan seramikçiler genellikle şamotsuz ya da çok ince şamot içeren seramik çamurlarıyla çalışmayı tercih ederler. İçeriğinde çok ince şamot bulunan çamurlar hem güçlü, hem de oldukça pürüzsüz hissedilen çamurlardır. Seramik ve stoneware çamurlarına şamot eklemenin birçok faydası vardır.


Fireclay, in its simplest definition, is clay that has been ground after firing. Adding chamotte to ceramic clay has an effect on many properties of the clay, from drying to cracking, from workability to plasticity.


Fireclay, in its simplest definition, is clay that has been ground after firing. It is added to the mud body to strengthen or give texture to ceramic and stoneware mud and contains high levels of alumina and silica. Alumina is a chemical combination of aluminum and oxygen. It has a high melting point. It also has high mechanical strength and is very resistant to wear and tear.


Silica is a naturally occurring component that forms glass in mud and glazes. But more importantly, it plays a central role in the structure of the ceramic clay. It is the "skeleton" of the mud. The components of the ceramic clay attach themselves to the silica. Therefore, silica improves its structural integrity, making the mud stronger. Silica also helps to adjust sludge drying and firing shrinkage.


Fireclay can be of many particle sizes, from very fine to coarse. It is a common additive in ceramic clays used for freehand shaping or sculpture making, as it makes ceramic and stoneware clays stronger. Generally, thick chamotte clays are ideal for those who want to make large sculptures. Chamotte clays are preferred, especially when large-scale works are desired on a potter's lathe. However, clays with a high chamotte content are not always ideal for lathe shaping as they can cause skin irritation on the hands. Ceramicists working on a potter's lathe generally prefer to work with ceramic clays without chamotte or containing very fine chamotte. Muds containing very fine chamotte are both strong and very smooth-feeling muds.


Adding chamotte to ceramic and stoneware mud has many benefits.

6 görüntüleme0 yorum

Comentarios


bottom of page